efΗ ορμόνη ωκυτοκίνη μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως αγωγή για τη νευρική ανορεξία, υποδεικνύουν επιστήμονες.

Μικρές έρευνες Βρετανών και Κορεατών επιστημόνων, δείχνουν ότι ασθενείς ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν εμμονή με την τροφή και την εικόνα σώματος μετά από λήψη μιας δόσης ωκυτοκίνης.

Μια έρευνα 4 εβδομάδων, από την Αυστραλία, ανακάλυψε ότι άνθρωποι που έλαβαν δόσεις ωκυτοκίνης είχαν μειωμένες ανησυχίες για το βάρος και το σχήμα του σώματός τους.

Στην πρώτη από τις πιο πρόσφατες έρευνες, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Psychoneuroendocrinology, 31 ασθενείς με ανορεξία και 33 άνθρωποι χωρίς την πάθηση έλαβαν είτε μια δόση ωκυτοκίνης, που χορηγήθηκε σε ρινικό σπρέι, είτε εικονικό φάρμακο.
Στη συνέχεια κοίταξαν φωτογραφίες τροφίμων χαμηλών και υψηλών θερμίδων και ανθρώπων με διαφορετικά σχήματα σώματος και σωματικά βάρη.

Άνθρωποι με ανορεξία εστιάζουν περισσότερο σε φωτογραφίες υπέρβαρων ανθρώπων και στο μη επιθυμητό- όπως το αντιλαμβάνονται- σχήμα σώματος.

Ωστόσο, μετά τη λήψη ωκυτοκίνης, ασθενείς με ανορεξία ήταν λιγότερο πιθανό να εστιάσουν σε τέτοιες αρνητικές εικόνες.
Η δεύτερη έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘PLOS ONE’, αφορούσε τους ίδιους ανθρώπους και εστίασε στις αντιδράσεις τους στις εκφράσεις του προσώπου, όπως ο φόβος, η αηδία ή η ευτυχία.

Έχει υποδειχτεί ότι η ανορεξία μπορεί να συνδέεται με αυξημένη αντίληψη απειλής και έρευνα σε ζώα έχει δείξει ότι αγωγή με ωκυτοκίνη μείωσε την ποσότητα προσοχής που δινόταν σε απειλητικές εκφράσεις προσώπου.

Στην έρευνα, ασθενείς με ανορεξία ήταν λιγότερο πιθανό να εστιάσουν στα πρόσωπα με την έκφραση αηδίας μετά από αγωγή με ωκυτοκίνη.
Ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να αποφεύγουν να κοιτούν τα θυμωμένα πρόσωπα.

Επικεφαλής των δυο ερευνών ήταν η καθηγήτρια Janet Treasure, από το King’s College, που δήλωσε ότι η έρευνα ήταν αρχικού σταδίου και πραγματοποιήθηκε σε μικρό αριθμό εθελοντών αλλά είναι συναρπαστικό να βλέπει τη δυνατότητα που θα μπορούσε να έχει η παρούσα αγωγή. Χρειάζονται νέες έρευνες σε διαφορετικούς πληθυσμούς, πρόσθεσε.

Η ερευνήτρια, καθηγήτρια Youl-Ri Kim, από το Inje University στη Σεούλ, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει πως η ωκυτοκίνη μειώνει τις ασυνείδητες τάσεις να εστιάζει κάποιος στην τροφή, το σχήμα του σώματος και τις αρνητικές συνήθειες.

Πηγή iefimerida

Σχολιάστε

Your email address will not be published. Required fields are marked *