ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

Maria Tsiaka jpgΟνομάζομαι Μαρία Τσιάκα και είμαι υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Ψυχολογικής Ιατρικής και Ψυχιατρικής του Institute of Psychiatry, King’s College London υπό την εποπτεία των Professors Janet Treasure και Ulrike Schmidt. Έχω σπουδάσει Ψυχολογία και έχω εκπαιδευτεί στη Συστημική Ψυχοθεραπεία.

Ασκώ το επάγγελμα της οικογενειακής θεραπεύτριας – ψυχοθεραπεύτριας από το 1995 στην Ελλάδα, και έχω εξειδικευτεί στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών καθώς από το 1997 ασχολούμαι θεραπευτικά με γυναίκες που υποφέρουν από ψυχογενή βουλιμία – ανορεξία, καθώς και με την υποστήριξη των κοντινών πρόσωπων τους όπως γονείς, σύντροφοι, αδέλφια και φίλοι.Έχω εμπειρία άνω των18.000 θεραπευτικών ωρών με άτομα που υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές και παχυσαρκία.

Το 2006 ίδρυσα το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών αποσκοπώντας στην δημιουργία ενός προτύπου κέντρου εξειδικευμένου στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών (δ/δ), στην εκπαίδευση ειδικών του χώρου της ψυχικής υγείας στην αντιμετώπισή των δ/δ καθώς και στην έρευνα των δ/δ στον Ελλαδικό χώρο. Μέχρι τώρα έχω εκπαιδεύσει πάνω από 400 ειδικούς σε περισσότερες από 1.500 ώρες εκπαίδευσης.

Έχω παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια και συνέδρια σχετικά με τις δ/δ. Είμαι μέλος διαφόρων Συλλόγων και Οργανισμών, όπως EFTA (European Family Therapy Association), ECED (European Council on Eating Disorders), AED (Academy of Eating Disorders), IAEAP (International Association for Eating Disorders Professionals). Κατέχω ένα εξειδικευμένο δίπλωμα στις δ/δ (Diploma in Practitioner Skills for Eating Disorders) από το Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών Μεγάλης Βρετανίας.

Από τις αρχές του 2010 συνεργάζομαι με την Professor Janet Treasure και την Gillian Todd του Maudsley Clinic, πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Νότιου Λονδίνου. Κοινός μας στόχος είναι η ενημέρωση του κοινού για τις δ/δ, καθώς και η υποστήριξη της ελληνικής οικογένειας στην διαχείριση των συμπτωμάτων και συμπεριφορών που προκύπτουν από την νευρική ανορεξία και βουλιμία. Οι νέες εκπαιδεύσεις ειδικών παρέχονται πλέον σε συνεργασία με την ερευνητική και εκπαιδευτική ομάδα της καθηγήτριας Janet Treasure, King’s College.

Οι διατροφικές διαταραχές είναι ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα και η αντιμετώπισή τους απαιτεί ειδική γνώση και δεξιότητες. Γιατί για μας, η τροφή χρειάζεται γνώση και η γνώση είναι τροφή. Για το λόγο αυτό όλες οι θεραπευτικές μέθοδοι που εφαρμόζονται στο Κέντρο μας και στις οποίες βασίζεται η εκπαίδευση μας είναι έγκυρες και επιστημονικά ενδεδειγμένες. Εφαρμόζουμε τις ακόλουθες μεθοδολογίες: Νέα Μέθοδο Μaudsley, Κινητοποιητικές Συνεντεύξεις, Γνωστική – Συμπεριφοριστική, Συστημική και, Φεμινιστική – Ψυχαναλυτική Προσέγγιση.

Η θεραπεία των δ/δ μπορεί να γίνει αποτελεσματική μόνο αν χρησιμοποιούμε τις κατάλληλες τεχνικές προσέγγισης και παρέμβασης, ανάλογα πάντα με την ιδιαιτερότητα και τη μοναδικότητα των συμπτωμάτων, συμπεριφοράς του ατόμου που καθορίζεται από το «φάντασμα» της Νευρικής Βουλιμίας – Νευρικής Ανορεξίας. Καμία μέθοδος και τεχνική δεν μπορεί να λειτουργήσει ως πανάκεια, αν πρώτα δεν δημιουργηθεί ένα ασφαλές και υποστηρικτικό πλαίσιο μέσα στην ίδια τη θεραπευτική σχέση.

Για μένα είναι σημαντικό να κατανοήσω, να ανιχνεύσω και να σεβαστώ όλες εκείνες τις ανάγκες που κατακερματίζονται και διαλύονται μέσα από την υπερβολική λήψη τροφής ή την αποχή από αυτή. Ο στόχος μου είναι να εκπαιδεύσω τις γυναίκες να μετατρέψουν τη τροφή σε ένα δυνατό σύμμαχο, που δεν θα τις τρώει και δεν θα τις τιμωρεί. Αλλά θα τους δίνει την ενέργεια εκείνη που χρειάζονται για να πραγματοποιήσουν τα ουσιαστικά όνειρα της ζωής τους, τα οποία θα τους οδηγήσουν στην πραγμάτωση της γυναικείας ταυτότητας.
Εγώ προσωπικά, ούσα γυναίκα και θεραπεύτρια πιστεύω απόλυτα στην ανάρρωση από τη διατροφική διαταραχή. Όση δύναμη έχουν αυτές οι γυναίκες να αυτοκαταστρέφονται, διαθέτουν άλλη τόση για να αναδυθούν από τις στάχτες τους. Χρησιμοποιώντας όλα εκείνα τα δυνατά και υγιή στοιχεία της προσωπικότητας τους για να διανύσουν το προσωπικό μονοπάτι της ύπαρξής τους, για να γίνουν αυτό που πραγματικά είναι…, γυναίκες οι οποίες ορίζουν τον εαυτό τους και τις επιλογές τους.

Η ανάρρωση είναι το πιο συναρπαστικό ταξίδι της ζωής , τόλμησε το και εσύ!!!

 

Αγγελική Ζορμπαλά

Ονομάζομαι Αγγελική Ζορμπαλά και γεννήθηκα στη Λαμία το 1973. Η αγάπη μου για την ψυχολογία, την επικοινωνία και τις διαπροσωπικές σχέσεις με οδήγησε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο τμήμα Ψυχολογίας όπου απέκτησα το πρώτο πτυχίο Ψυχολογίας (BSc) καθώς και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το Υπουργείο Υγείας. Δύο χρόνια μετά συνέχισα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο University of Manchester και στο University of London αποκτώντας δύο μεταπτυχιακούς τίτλους στις Γνωσιακές Επιστήμες (MSc) καθώς και στη διάδραση Υπολογιστή και Χρήστη (MSc- με υποτροφία).

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ξεκίνησα πολυετή καριέρα στο Marketing επιτυχημένων πολυεθνικών εταιρειών κατέχοντας διευθυντικές θέσεις (στην Ελλάδα και στο εξωτερικό) και έχοντας ως κύρια αρμοδιότητα την υλοποίηση στρατηγικών επικοινωνίας και προώθησης προϊόντων με γνώμονα τον καταναλωτή αλλά και την σύσταση επιτυχημένων εργασιακών ομάδων.

Παράλληλα, δίδαξα σε Ι.Ε.Κ. στο τμήμα Ψυχολογίας ενώ, ολοκλήρωσα την τετραετή ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση στην οικογενειακή θεραπεία στο Κέντρο Οικογενειακής Θεραπείας στο Χαλάνδρι. Το 2007-2008 επισκεπτόμουν σε εθελοντική βάση το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ερχόμενη σε επαφή με βασικά προβλήματα της ελληνικής πραγματικότητας όπως η ενδοοικογενειακή βία.

Το ενδιαφέρον μου «για θέματα που απασχολούν κυρίως τις γυναίκες» με ώθησε στην αναζήτηση εκπαίδευσης και εξειδίκευσης στις διατροφικές διαταραχές, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών και στο οποίο σήμερα απασχολούμαι ως επιστημονικός συνεργάτης.

Η επαφή μου κυρίως με γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που ζουν χρόνια στη σκιά της διατροφικής διαταραχής με έχει διδάξει ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο αρκεί να το θελήσεις πραγματικά. Η μεγαλύτερη συγκίνηση έρχεται όταν λίγο λίγο, μέρα με την μέρα, συνήθειες χρόνων φεύγουν, αλλάζουν, τροποποιούνται, εξαφανίζονται και έρχεται η πραγματική ελευθερία, η πραγματική ζωή, να πάρει την θέση τους. Συνοδοιπόροι σε αυτό το δύσκολο ταξίδι καταφέρνουμε το όνειρο. Καλή διαδρομή.

 

Κωνσταντίνος Μπλέτσος

11666069_10153447096282390_7934527585696845465_nΟνομάζομαι Κωνσταντίνος Μπλέτσος . Είμαι Ψυχολόγος στην Μονάδα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας της  Ψυχιατρικής κλινικής Παίδων-Εφήβων του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Αττικής και παράλληλα επιστημονικός υπεύθυνος των μοναδικών στην Ελλάδα ξενώνων φιλοξενίας εφήβων με ψυχιατρικά προβλήματα «Όρμος» και «Σπίτι»,  στην  Παλλήνη.

Κατέχω μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών απ’ το τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και είμαι Υποψήφιος Διδάκτωρ του ιδίου Πανεπιστημίου.

Έχω  κλινική εμπειρία στην αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών στα πλαίσια ενδονοσοκομειακής νοσηλείας. Έχω εκπαιδευτεί στις διατροφικές διαταραχές από το ΕΚΔΔ, το Αιγινήτειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και  το CEDD Online Learning Program for Professionals in Eating and Feeding disorders. NSW-University of Sydney.

Είμαι Συστημικός-Οικογενειακός θεραπευτής εκπαιδευθείς  στο  μεταπτυχιακό  πρόγραμμα στη Συστημική Θεραπεία Οικογένειας και ζεύγους. (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής – Mονάδα Θεραπείας της Οικογένειας) .