ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Τα φαινόμενα διατροφικών διαταραχών έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις στις μέρες μας απειλώντας ακόμη και αυτή την ίδια τη ζωή. Το κεντρο μας σε μια προσπάθεια πρώιμης παρέμβασης προσπαθεί να βοηθήσει το πρόβλημα από την απαρχή του, αφού σύμφωνα με έρευνες παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα γύρω από τη τροφή στην πρώιμη παιδική ηλικία (early feeding difficulties) έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν διατροφικές διαταραχές στην εφηβική και ενήλικη ζωή τους.

 

Συγκεριμένα ασχολούμαστε με:

Παιδική και εφηβική παχυσαρκία

Σοβαρή επιλέκτικότητα στη τροφής

– ‘Aρνηση τροφής

Φοβία για τη τροφή

Προβλήματα σίτισης σε παιδιά που αντιμετωπίζουν άλλα αναπτυξιακά προβλήματα

Αν αποκλείσουμε ιατρικούς λόγους που σχετίζονται διατροφικές διαταραχές σε παιδια Gastroesophageal reflux disease (GERD), δυσφαγίες,αλλεργίες σε φαγητά κλπ, πολλά προβλήματα έρχονται από οικογενειακές δυναμικές, αλλαγές στην συμπεριφορά των γονιών στο τρόπο που συνδέονται και επικοινωνούν με το παιδί τους. Η δυναμική της οικογένειας μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τις διατροφικές συνήθειες του αλλά επίσης και συγκεκριμένες συμπεριφορές που σχετίζονται με αυτές. Έτσι η σίτιση που θα έπρεπε να είναι μια ευχάριστη διαδικασία, συνδιαλλαγή αγάπης μεταξύ παιδιού και γονέα και ένα πρωτογενές ένσικτο συντήρησης, καταλήγει να γίνεται πηγή στρες τόσο για τα παιδιά όσο και τους γονείς.

Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όλους εκείνους τους γονείς που παλεύουν να ‘ταίσουν’ τα παιδιά τους και να βοηθήσουμε τα ίδια τα παιδιά να αποκαταστήσουν την σχέση τους με την τροφή. Με εξειδικευμένες μεθόδους είμαστε εδώ να οδηγήσουμε τα παιδιά σε μια ‘υγιή’ τόσο ιατρικά αλλά πρωτίστως ψυχολογικά ενήλικη ζωή.

Το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών είναι ένας χώρος συμβουλευτικής και εκπαίδευσης σε θέματα διατροφικών διαταραχών και παχυσαρκίας.

Φιλοσοφια του κεντρου:

Οι διατροφικές διαταραχές είναι ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα και η αντιμετώπισή τους απαιτεί ειδική γνώση και δεξιότητες, καθώς και μια διαφορετική γλώσσα επικοινωνίας από την ήδη υπάρχουσα που χρησιμοποιούν κατακόρον οι ειδικοί του χώρου. Οι θεραπευτικές μέθοδοι που εφαρμόζονται στο Κέντρο μας και στις οποίες βασίζεται η εκπαίδευση, είναι επηρεασμένες από διαφορετικές σχολές ψυχοθεραπείας. Κυρίως, από τη Γνωστική – Συμπεριφοριστική Σχολή, τη Συστημική, Υπαρξιακή ψυχοθεραπεία καθώς και την Φεμινιστική – Ψυχαναλυτική. Η θεραπεία των Δ.Δ μπορεί να γίνει αποτελεσματική μόνο αν χρησιμοποιούμε τις κατάλληλες τεχνικές προσέγγισης και παρέμβασης, ανάλογα πάντα με την ιδιαιτερότητα και τη μοναδικότητα των συμπτωμάτων, συμπεριφοράς του ατόμου που καθορίζεται από το «φάντασμα» της Νευρικής Βουλιμίας – Νευρικής Ανορεξίας. Καμία μέθοδος και τεχνική δεν μπορεί να λειτουργήσει ως πανάκεια, αν πρώτα δεν δημιουργηθεί ένα ασφαλές και υποστηρικτικό πλαίσιο μέσα στην ίδια τη θεραπευτική σχέση.

Βραχυπροθεσμα βιωματικα σεμιναρια προς το κοινο:

1. “Πώς να βοηθήσετε δικούς σας ανθρώπους που πάσχουν από Δ.Δ.” Ομάδα συμβουλευτικής συγγενών (γονέων, αδελφών, φίλων, συντρόφων, συγκατοίκων) με στόχο την ισχυροποίηση της θέσης τους απέναντι στη συμπτωματολογία των διατροφικών διαταραχών η οποία αποπροσανατολίζει, μπερδεύει και ενοχοποιεί, καθιστώντας τους αναποτελεσματικούς στην αντιμετώπισή της (3 μήνες).
2. “Νικήστε τη Βουλιμία”. Βιωματικά σεμινάρια με στόχο την αντιμετώπιση της σχέσης με το φαγητό και την εικόνα σώματος (7 ώρες).
3. Εκπαιδευτικό σεμινάριο γονιών για την πρόσληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, με παράλληλη παρέμβαση στα παιδιά τους (3 μήνες).

Υπηρεσιες προς ειδικους:

1. Εκπαίδευση μέσα από βραχύχρονα σεμινάρια πάνω σε θέματα διατροφικής συμπεριφοράς, διατροφικών διαταραχών και παχυσαρκίας (ενηλίκων και παιδικής).

* Πρόληψη και αντιμετώπιση Παιδικής Παχυσαρκίας.
* Εισαγωγή στις Διατροφικές Διαταραχές.
* Αδηφαγική Διαταραχή και Παχυσαρκία.
* Αθλητισμός και Διατροφικές Διαταραχές.
* Διατροφικές Διαταραχές σε παιδιά και εφήβους
* Οριοθέτηση της θέσης του ειδικού απέναντι στον πελάτη.

2. Μακροχρόνιες εκπαιδεύσεις σε διαιτολόγους – διατροφολόγους – γυμναστές και σε ειδικούς του χώρου της ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, ψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς, συμβούλους) .

3. Συμβουλευτικές εποπτικές συναντήσεις σε ατομικό η ομαδικό επίπεδο σε όσους ειδικούς αντιμετωπίζουν περιστατικά με Διατροφικές Διαταραχές και Παχυσαρκία.

 

Για τους ανθρώπους από την επαρχία και  όσους αντιμετωπίζουν κινητικά  προβλήματα ή  είναι διστακτικοί στην απευθείας  έκθεση για κοινωνικούς λόγους  ή από ιδιοσυγκρασιακή  συστολή,  υπάρχει η δυνατότητα  Θεραπείας  μέσω Skype ή Μsn Messenger