Β: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Ενδείξεις και Αντιμετώπιση των Διατροφικών Διαταραχών σε Ενήλικες:

«Καλά όλοι δεν ανησυχούν για το βάρος τους;» «Τι σημαίνει υπερβολική άσκηση;» «Ομολογώ ότι κάποιες από τις δίαιτες που έχω κάνει ήταν πραγματικά πολύ ακραίες, αυτό σημαίνει ότι πάσχω από κάποια διατροφική διαταραχή;»

Αν έχετε ανάλογα ερωτήματα και αναζητάτε περισσότερες πληροφορίες για εσάς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο που μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα και χρήζει άμεσης βοήθειας, μπορείτε να μάθετε τι λένε οι στατιστικές.

Οι διατροφικές διαταραχές παρουσιάζονται σε άτομα αδιακρίτως κοινωνικής τάξης και εθνικότητας. Είναι γνωστό ότι άτομα διαφόρων ηλικιών βιώνουν τις καταστρεπτικές συνέπειες της νόσου (πχ μητέρες, μπαμπάδες, εγκυμονούσες, ακόμα και άτομα τρίτης ηλικίας). Ακόμα και αθλητές και καλλιτέχνες που φαινομενικά δείχνουν να απόλυτα υγιείς εξωτερικά, μπορεί να νοσούν !

Μπορεί να είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας! Μην αυταπατάστε η ΔΔ είναι μια ασθένεια που μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε! Σκεφτείτε ότι περίπου άνω του 5% του γενικού πληθυσμού νοσεί από κάποια μορφή διατροφικής διαταραχής, ενώ τα ποσοστά διπλασιάζονται στον αντίστοιχο εφηβικό πληθυσμό, εξαιτίας της έντονης ενασχόλησης με το βάρος και της αρνητικής εικόνας σώματος.

Οι στατιστικές υποδεικνύουν συμφώνα με το National Eating Disorder Association (NEDA) των ΗΠΑ ότι 20 εκατομμύρια γυναίκες και 10 εκατομμύρια άντρες νοσούν κάποια στιγμή στην ζωή τους από κάποιο είδος διατροφικής διαταραχής. Είναι σημαντικό λοιπόν να ενημερωθείτε επαρκώς για τα σημάδια και τα συμπτώματα των ΔΔ και να ζητήσετε άμεσα βοήθεια. Καθώς η χρονιότητα της νόσου μεταβάλει σημαντικά τις εγκεφαλικές λειτουργίες και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές συμπεριφορές που εκδηλώνονται εξαιτίας του περιορισμού και της υπερφαγίας. Τα πρώτα σημάδια της νόσου σε ενήλικες είναι τα ακόλουθα:

• Η ταχεία απώλεια βάρους η αύξηση βάρους, ή δραματικές αυξομειώσεις του βάρους.
• Το συχνό ζύγισμα και η συνεχής προσπάθεια μείωσης όλο και περισσότερο του βάρους.
• Η υπερβολική άσκηση – ακολουθώντας ένα άκαμπτο πρόγραμμα άσκησης ανεξάρτητα καιρού, κόπωσης, ασθένειας ή τραυματισμού.
• Ο απόλυτος περιορισμός της τροφής που συνήθως στη δίαιτα που κάνει ο ασθενής, δεν ξεπερνά με τα βίας τις 1000 θερμίδες και μετά ακολουθούν φάσεις υπερφαγικών επεισοδίων.
• Αν η ενοχή μετά από κάθε γεύμα που έχει θεωρηθεί απαγορευμένο συνοδεύεται από αντισταθμιστικές μεθόδους όπως, πρόκληση εμέτων, χρήση διουρητικών ή καθαρτικών.
• Έχετε παρατηρήσει ότι το άτομο που πάσχει αποσύρεται από το κοινωνικό περιβάλλον και τις δραστηριότητες που κάποτε απολάμβανε.
• Οποιοδήποτε σύμπτωμα κατάθλιψης και αυξημένου άγχους (αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι της διαταραχής ή μπορεί να είναι μία βιολογική αντίδραση του οργανισμού σε περίπτωση ακραίου χαμηλού σωματικού βάρους).
• Αν το άτομο κάνει συνεχώς αρνητικά σχόλια για το βάρος του ή συγκρίνει συνεχώς το σώμα του με του άλλου.

Το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών έχει ως βασική αρχή να θεωρεί τον κάθε ασθενή μοναδικό και ξεχωριστό ανεξάρτητα αν η νόσος το καταλύει αυτό! Η πολύχρονη εμπειρία μας βοηθά στο να μην παγιδευόμαστε στα κοινά χαρακτηριστικά της ασθένειας και να μην επιτρέπουμε στη νόσο να χρησιμοποιήσει τη θεραπεία ως άλλοθι στην διατήρησή της. Για αυτό το λόγο το θεραπευτικό πλάνο είναι αποκλειστικά σχεδιασμένο και προσαρμοσμένο, στις εκάστοτε ανάγκες και δυνατότητες του ασθενή και με την χρήση καινοτομικών θεραπευτικών εργαλείων, επιδιώκουμε την άμεση οργανική, ψυχολογική και διατροφική αποκατάσταση του ασθενή.

Λόγω της διαβάθμισης της σοβαρότητας της νόσου στους ενήλικες, το Κέντρο μας παρέχει μια σειρά από θεραπευτικά προγράμματα ολοκληρωμένης φροντίδας ασθενών ανάλογα με την συμπτωματολογία και την χρονιότητα της νόσου.