Ονομάζομαι Μαρία Τσιάκα και είμαι υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Ψυχολογικής Ιατρικής και Ψυχιατρικής του Institute of Psychiatry, King’s College London υπό την εποπτεία των Professors Janet Treasure και Ulrike Schmidt. Έχω σπουδάσει Ψυχολογία και έχω εκπαιδευτεί στη Συστημική Ψυχοθεραπεία.

Ασκώ το επάγγελμα της οικογενειακής θεραπεύτριας – ψυχοθεραπεύτριας από το 1995 στην Ελλάδα, και έχω εξειδικευτεί στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών καθώς από το 1997 ασχολούμαι θεραπευτικά με γυναίκες που υποφέρουν από ψυχογενή βουλιμία – ανορεξία, καθώς και με την υποστήριξη των κοντινών πρόσωπων τους όπως γονείς, σύντροφοι, αδέλφια και φίλοι.Έχω εμπειρία άνω των18.000 θεραπευτικών ωρών με άτομα που υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές και παχυσαρκία.

Το 2006 ίδρυσα το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών αποσκοπώντας στην δημιουργία ενός προτύπου κέντρου εξειδικευμένου στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών (δ/δ), στην εκπαίδευση ειδικών του χώρου της ψυχικής υγείας στην αντιμετώπισή των δ/δ καθώς και στην έρευνα των δ/δ στον Ελλαδικό χώρο. Μέχρι τώρα έχω εκπαιδεύσει πάνω από 400 ειδικούς σε περισσότερες από 1.500 ώρες εκπαίδευσης.

Έχω παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια και συνέδρια σχετικά με τις δ/δ. Είμαι μέλος διαφόρων Συλλόγων και Οργανισμών, όπως EFTA (European Family Therapy Association), ECED (European Council on Eating Disorders), AED (Academy of Eating Disorders), IAEAP (International Association for Eating Disorders Professionals). Κατέχω ένα εξειδικευμένο δίπλωμα στις δ/δ (Diploma in Practitioner Skills for Eating Disorders) από το Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών Μεγάλης Βρετανίας.

Από τις αρχές του 2010 συνεργάζομαι με την Professor Janet Treasure και την Gillian Todd του Maudsley Clinic, πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Νότιου Λονδίνου. Κοινός μας στόχος είναι η ενημέρωση του κοινού για τις δ/δ, καθώς και η υποστήριξη της ελληνικής οικογένειας στην διαχείριση των συμπτωμάτων και συμπεριφορών που προκύπτουν από την νευρική ανορεξία και βουλιμία. Οι νέες εκπαιδεύσεις ειδικών παρέχονται πλέον σε συνεργασία με την ερευνητική και εκπαιδευτική ομάδα της καθηγήτριας Janet Treasure, King’s College.

Οι διατροφικές διαταραχές είναι ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα και η αντιμετώπισή τους απαιτεί ειδική γνώση και δεξιότητες. Γιατί για μας, η τροφή χρειάζεται γνώση και η γνώση είναι τροφή. Για το λόγο αυτό όλες οι θεραπευτικές μέθοδοι που εφαρμόζονται στο Κέντρο μας και στις οποίες βασίζεται η εκπαίδευση μας είναι έγκυρες και επιστημονικά ενδεδειγμένες. Εφαρμόζουμε τις ακόλουθες μεθοδολογίες: Νέα Μέθοδο Μaudsley, Κινητοποιητικές Συνεντεύξεις, Γνωστική – Συμπεριφοριστική, Συστημική και, Φεμινιστική – Ψυχαναλυτική Προσέγγιση.

Η θεραπεία των δ/δ μπορεί να γίνει αποτελεσματική μόνο αν χρησιμοποιούμε τις κατάλληλες τεχνικές προσέγγισης και παρέμβασης, ανάλογα πάντα με την ιδιαιτερότητα και τη μοναδικότητα των συμπτωμάτων, συμπεριφοράς του ατόμου που καθορίζεται από το «φάντασμα» της Νευρικής Βουλιμίας – Νευρικής Ανορεξίας. Καμία μέθοδος και τεχνική δεν μπορεί να λειτουργήσει ως πανάκεια, αν πρώτα δεν δημιουργηθεί ένα ασφαλές και υποστηρικτικό πλαίσιο μέσα στην ίδια τη θεραπευτική σχέση.

Για μένα είναι σημαντικό να κατανοήσω, να ανιχνεύσω και να σεβαστώ όλες εκείνες τις ανάγκες που κατακερματίζονται και διαλύονται μέσα από την υπερβολική λήψη τροφής ή την αποχή από αυτή. Ο στόχος μου είναι να εκπαιδεύσω τις γυναίκες να μετατρέψουν τη τροφή σε ένα δυνατό σύμμαχο, που δεν θα τις τρώει και δεν θα τις τιμωρεί. Αλλά θα τους δίνει την ενέργεια εκείνη που χρειάζονται για να πραγματοποιήσουν τα ουσιαστικά όνειρα της ζωής τους, τα οποία θα τους οδηγήσουν στην πραγμάτωση της γυναικείας ταυτότητας.
Εγώ προσωπικά, ούσα γυναίκα και θεραπεύτρια πιστεύω απόλυτα στην ανάρρωση από τη διατροφική διαταραχή. Όση δύναμη έχουν αυτές οι γυναίκες να αυτοκαταστρέφονται, διαθέτουν άλλη τόση για να αναδυθούν από τις στάχτες τους. Χρησιμοποιώντας όλα εκείνα τα δυνατά και υγιή στοιχεία της προσωπικότητας τους για να διανύσουν το προσωπικό μονοπάτι της ύπαρξής τους, για να γίνουν αυτό που πραγματικά είναι…, γυναίκες οι οποίες ορίζουν τον εαυτό τους και τις επιλογές τους.

Η ανάρρωση είναι το πιο συναρπαστικό ταξίδι της ζωής , τόλμησε το και εσύ!!!