Τι είναι βουλιμικό επεισόδιο;

Τρως όταν δεν πεινάς, αναζητάς το φαγητό με εμμονή. Τρως ότι βρίσκεις μπροστά σου και το καταβροχθίζεις χωρίς συνήθως να καταλαβαίνεις την γεύση του. Μπορεί να καταναλώνεις είτε μικρές είτε μεγάλες ποσότητες φαγητού ακολουθώντας ίσως εναλλαγές από γλυκό σε αλμυρό και αντίστροφα σε χρονικό διάστημα 2 έως 3 ωρών. Νοιώθεις συνήθως ότι δεν μπορείς να το ελέγξεις αφού έχεις ξεπεράσει τα όρια αντοχής του στομαχιού σου. Τα συναισθήματα που ακολουθούν είναι ενοχή και πανικός όπου μπορεί να σε οδηγήσει στο να προκαλέσεις εμετό ή να χρησιμοποιήσεις καθαρτικά ή οποιοδήποτε άλλο μέσον φυσικό ή χημικό που θα σε απαλλάξει από τις θερμίδες. Θυμήσου ότι με το να στερείσαι το φαγητό δεν θα σε οδηγήσει σε λιγότερα βουλιμικά επεισόδια.

Τρόποι αποφυγής βουλιμικού επεισοδίου:

* Καταγράψτε ένα πλάνο με γεύματα για κάθε μέρα της εβδομάδος με φαγητά που θα θέλατε να φάτε. Προσπαθήστε στην αρχή να τρώγετε μικρά γεύματα αλλά σε συχνή βάση. Δηλαδή πρωινό, πρόγευμα, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό και ένα μικρό γεύμα πριν τον ύπνο.
* Διαλέξτε φαγητά που σας κάνουν να νοιώθετε καλά όπως, ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, κρέας, ψάρι, αυγά, γάλα, γιαούρτι, φρούτα, λαχανικά, πατάτες και οτιδήποτε άλλο περιλαμβάνει υδατάνθρακες.
* Προσπαθήστε το γεύμα να είναι μια ευχάριστη ενασχόληση. Τρώγετε σιγά, μασώντας σωστά, πάντοτε τρώγοντας από το πιάτο και όχι από οπουδήποτε αλλού. Αποφεύγετε να γευματίζετε σε οποιοδήποτε μέρος εκτός από την κουζίνα και την τραπεζαρία. Τελειώνοντας το γεύμα χαλαρώστε, φτιάξτε έναν καφέ και μην κάνετε τίποτα άλλο για το επόμενο τέταρτο.
* Όταν καταλάβετε ότι είστε στα πρόθυρα ενός βουλιμικού επεισοδίου προσπαθήστε να το καθυστερήσετε με τις εξής τακτικές: τηλεφωνήστε σε κάποιον φίλο σας, βάλτε μουσική και χορέψτε, πηγαίνετε έναν περίπατο, ανεξάρτητα την ώρα που γίνεται αυτό. Εάν παρ΄ όλα αυτά δεν τα καταφέρετε προσπαθήστε να σκεφτείτε ότι από αύριο θα αρχίσετε ξανά πάλι την ίδια προσπάθεια. Στόχος σας είναι να αναγνωρίσετε τι είναι αυτό που σας ώθησε στο να κάνετε βουλιμικό επεισόδιο και προσπαθήστε να νοιώθετε λιγότερες ενοχές.
* Μιλήστε στους άλλους για το πρόβλημά σας. Σε περίπτωση που θέλετε να αποφύγετε μία έξοδο προσπαθήστε να είστε ειλικρινείς με τους άλλους λέγοντας τους ότι νοιώθετε ενοχές για το σώμα σας και ότι θεωρείτε τον εαυτό σας υπέρβαρο και ότι ντρέπεστε για αυτόν.
* Επιτρέψτε στον εαυτό σας να νοιώσετε συναισθήματα χωρίς να τα φοβάστε, αναγνωρίζοντας τα. Απαντήστε στον εαυτό σας γιατί αρνείστε να τα αναγνωρίσετε και ποιους τρόπους μπορείτε να βρείτε για να τα αντέξετε. Προσπαθήστε να καταγράψετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα, την κατάσταση στην οποία ζείτε τώρα ή την ιστορία της ζωής σας. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να κλάψει. Πείστε τον εαυτό σας ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι ανακούφισης εκτός από το φαγητό.
* Ανακαλύψτε καινούργια ενδιαφέροντα και δραστηριότητες. Αυτό θα είναι δύσκολο στην αρχή ιδιαίτερα αν νοιώθετε ανίκανες ή μισείτε τον εαυτό σας, αλλά θα γίνει πιο εύκολο αν προσπαθήσετε περισσότερο.
* Επιτρέψτε στον εαυτό σας να είναι αληθινός. Εξαλείψτε λέξεις που έχουν να κάνουν με πρέπει, οφείλω, είμαι υποχρεωμένη κλπ. Δείτε τον εαυτό σας ανθρώπινα αναγνωρίζοντας του το γεγονός ότι δεν είναι τέλειος. Εκτός από το μαύρο και το άσπρο να αναγνωρίσετε ότι υπάρχει και το γκρι.
* Δεν χρειάζεται να εντυπωσιάσετε κανέναν.
* Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν στιγμές στην ζωή σας όπου δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε. Τότε ζητείστε βοήθεια.
* Είναι σημαντικό να αποδεχθείτε το σώμα σας έτσι όπως ακριβώς είναι. Κοιτάξτε γύρω σας. Υπάρχουν διαφορετικά σχήματα και νούμερα. Ακόμα και οι άνθρωποι με τα ιδανικά σώματα δεν είναι ευτυχισμένοι με τον τρόπο που τους βλέπουν οι άλλοι. Είναι άδικο να πιέζετε το σώμα σας να μεταμορφωθεί σε κάτι που δεν θέλει να γίνει. Δεχθείτε τον εαυτό σας έτσι όπως είναι φυσικά και πνευματικά.

 

Σχολιάστε

Your email address will not be published. Required fields are marked *