Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Κατάθλιψη και έντονο στρες παρουσιάζουν όσοι συγγενείς φροντίζουν ασθενείς που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές, όπως έδειξε πιλοτική έρευνα που διεξήχθη από το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών (www.hcfed.gr) με τη συνεργασία της Pr. Janet Treasure, King’s College, Institute of Psychiatry.

Η έρευνα έδειξε ότι το 38,4% παρουσίαζε έντονο στρες, το 32,4% υψηλό άγχος και το 49,5% εμφάνιζε από ήπια μέχρι πιο σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης.

Εκτιμήσεις ανεβάζουν τους πάσχοντες στην Ελλάδα από νευρική ανορεξία στο 0,6-1,0% του πληθυσμού και από βουλιμία στο 2,5-5%. Η διευθύντρια του Κέντρου που διεξήγαγε την έρευνα, Μαρία Τσιάκα, επισήμανε πως οι μπαμπάδες και οι σύζυγοι ανταποκρίνονται περισσότερο σε σχέση με τις μητέρες όταν η κόρη ή η σύζυγος αναζητεί επιβεβαίωση στα ακόλουθα: αν δείχνει παχιά με τα συγκεκριμένα ρούχα, αν θα παχύνει με αυτά που τρώει, αν είναι ασφαλές ή αποδεκτό να φάει συγκεκριμένες τροφές, ενώ εμμένει σε επαναλαμβανόμενες συζητήσεις για αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα που αφορούν το σώμα της.

Με αφορμή τη διοργάνωση ειδικής ημερίδας αύριο για το θέμα των διατροφικών διαταραχών με τη συμμετοχή της καθηγήτριας Janet Treasure, η κ. Τσιάκα ανέφερε πως στην ελληνική οικογένεια τα μέλη της παραδοσιακά έχουν ισχυρούς δεσμούς, συνήθως ισχυρότερους, απ’ ό,τι οι οικογένεις στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Φαίνεται πάντως πως συγγενείς με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο κάνουν τα στραβά μάτια σε συμπεριφορές όπως η ακαταστασία στο μπάνιο ή την κουζίνα, η απώλεια χρημάτων ή τροφών μέσα από το σπίτι σε σχέση με εκείνους με υψηλότερο επίπεδο. Συμπεριφέρονται σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, φοβούμενοι ότι δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν τις αντιδράσεις της πάσχουσας.

Ακόμη παρατηρήθηκε με ενδιαφέρον ότι συγγενείς παχύσαρκων ατόμων που πάσχουν από αδηφαγική διαταραχή, χαρακτηριστικό σύμπτωμα της οποίας είναι η νυχτερινή υπερφαγία, επιτρέπουν στις πάσχουσες να έχουν τον απόλυτο έλεγχο στο τελετουργικό του γεύματος όπως: τα πιάτα που θα επιλεχθούν, τι ώρα θα φάνε, πώς θα αποθηκευτεί η τροφή, πώς θα καθαριστεί η κουζίνα κ.λπ.

 

Σχολιάστε

Your email address will not be published. Required fields are marked *