anorexia.jpg

Ανησυχητική έκταση έχει λάβει το πρόβλημα των διατροφικών διαταραχών, ιδίως η σοβαρότερη εξ αυτών, η νευρική ανορεξία, που είναι και η ψυχική νόσος με το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας (20%).

Με βάση έγκυρες επιδημιολογικές έρευνες, στην Ελλάδα νοσεί τη στιγμή αυτή το 6% του πληθυσμού (1% από νευρική ανορεξία και 5% από νευρική βουλιμία) ενώ ένα επιπλέον 7%, φέρει μερικώς κάποια χαρακτηριστικά συμπτώματα και από τις δύο νόσους, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ποσοστό των πασχόντων σε περίπου 13%.

Σε πραγματικούς αριθμούς, παραπάνω από ένα εκατομμύριο έφηβοι και νεαροί ενήλικες πάσχουν από κάποια μορφή διατροφικής διαταραχής, γεγονός που σημαίνει ότι δύο εκατομμύρια οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες με το πρόβλημα αυτό.

Δυστυχώς στη χώρα μας, η ενημέρωση είναι ελλιπής, τόνισε μεταξύ άλλων την Πέμπτη η κ. Μαρία Τσιάκα, διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών (ΕΚΔΔ), σε συνέντευξη τύπου με αφορμή τη διοργάνωση της 1ης Πανελλήνιας Ημερίδας για την Οικογένεια και τις Διατροφικές Διαταραχές (Δ.Δ.), η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Μαρτίου, στο αμφιθέατρο της Γερμανικής Σχολή Αθηνών (DSA) στο Μαρούσι.

Η κ. Τσιάκα ανέφερε πως έχουν εδραιωθεί λάθος αντιλήψεις και μύθοι γύρω από το θέμα αυτό. Οι οικογένειες, οι φίλοι και γενικότερα ο κοινωνικός περίγυρος των ατόμων που πάσχουν, αδυνατούν να τα βοηθήσουν ουσιαστικά.

Παράλληλα, η έλλειψη εξειδικευμένων θεραπευτών/θεραπευτικών μονάδων και ο κοινωνικός στιγματισμός, οδηγούν τα άτομα που υποφέρουν σε αδιέξοδο. Οι βασικές κατηγορίες διατροφικών διαταραχών είναι η νευρική ανορεξία, η νευρική βουλιμία και η αδηφαγική διαταραχή.

Χαρακτηριστικά

Τα χαρακτηριστικά της νευρικής ανορεξίας που είναι και η πιο επικίνδυνη διαταραχή είναι:

Ξεκινάει, συνήθως, στην εφηβεία με μια δίαιτα που βγαίνει εκτός ελέγχου.

Στους άνδρες εμφανίζεται κοντά στα 16.

Ένα στα πέντε άτομα πεθαίνει σε πολύ νεαρή ηλικία.

Δυο στα πέντε παραμένουν σε μια κατάσταση ανεκτή.

‘Ενα στα πέντε πεθαίνει σε 10 χρόνια από αυτοκτονία ή ασιτία.

Το 50% των ασθενών καταλήγουν με βουλιμικά επεισόδια και με μεθόδους εκκαθάρισης (εμετός, καθαρτικά, χάπια διαίτης).

Η πρόγνωση για θεραπεία είναι ασθενέστερη σε περιπτώσεις χρόνιες με χαρακτηριστικά όπως: μεγάλη ηλικία, χαμηλό βάρος, υψηλό ρυθμός απώλειας βάρους, βουλιμικό τύπος).

Αναρρώνει 1 στα 3 άτομα (κάποιες φορές με νοσηλεία).

Τα στοιχεία της προσωπικότητας αυτών των ατόμων είναι: τελειομανή, ευσυνείδητα, συνεπή, επιθυμούν να ευχαριστούν τους άλλους, να έχουν υψηλές επιδόσεις, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, δεν επιθυμούν να ρισκάρουν, εκτιμούν την αγνότητα, τον ασκητισμό, αποφεύγουν να κάνουν καινούργια πράγματα και έχουν υψηλές πιθανότητες για ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, κατάθλιψη και αυτοτραυματισμούς.

Στην ημερίδα θα μιλήσει η Καθηγήτρια Janet Treasure του King’s College Institute of Psychiatry, η επιστημονική ομάδα της οποίας απέδειξε ότι αν και η οικογένεια δεν ευθύνεται για την εμφάνιση των Δ.Δ., όμως ‘συντονίζεται’ με τη νόσο, με αποτέλεσμα να ισχυροποιεί και να διαιωνίζει το πρόβλημα.

Σχολιάστε

Your email address will not be published. Required fields are marked *