Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το βάρος του παιδιού.
– Το παιδί μπορεί να έχει μια κληρονομική προδιάθεση. Συνήθως ένας από τους δύο γονείς ή και δύο είναι υπέρβαροι.

– Σημαντικό ρόλο παίζουν οι διατροφικές συνήθειες των γονιών.

– Και  οι δυο γονείς δουλεύουν και λείπουν πολλές ώρες έξω από το σπίτι. Έτσι δεν υπάρχουν οικογενειακά γεύματα και το παιδί περνάει πολλές ώρες μόνο του στο σπίτι. Έτσι συχνά το φαγητό που τρώει δεν ελέγχεται όσο πρέπει από τους γονείς, ως προς την ποσότητα και την ποιότητα του.

– Το “σπιτικό” φαγητό αποτελεί για πολλά νοικοκυριά μια συνήθεια όχι
καθημερινή, η ακόμα και μια πολυτέλεια. Η μητέρα δουλεύει, είναι πολυάσχολη, και η εύκολη λύση του φαγητού από έξω γίνεται όλο και περισσότερο συνήθεια για τη σύγχρονη, ελληνική οικογένεια. Τα παιδιά τρώνε συχνά σε ταχυφαγεία (εστιατόρια τύπου “fast food”). Αυτού του είδους τροφής που καταναλώνεται σε αυτούς τους χώρους περιέχει μεγάλη ποσότητα λίπους, αλάτι και ζάχαρης, στυστατικά πολύ βλαβερά για την υγεία.

– Το παιδί μπορεί να τρώει γιατί βαριέται και δεν έχει τίποτα να κάνει τα απογεύματα

 

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Η οικογένεια είναι ο σημαντικότερος παράγοντας πρόληψης και αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας.

– αλλαγή τών διατροφικών συνήθειων της οικογένειας και του τρόπου ζωής. Περισσότερη άθληση και δραστηριότητα , περισσότερα οικογενειακά γεύματα με ισσοροπημένη διατροφή.

– Να απευθυνθούμε στον ειδικό ψυχολόγο ειδικευμένο σε διατροφικές διαταραχές που θα υποστηρίξει το παιδί ψυχολογικά. Το παιδί πρέπει να αποκτήσει καλύτερη εικόνα για το σώμα του, να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να μάθει πώς να αντιμετωπίζει και να αμύνεται στα αρνητικά σχόλια των άλλων για την εμφάνισή του.

– Τα παιδιά να μάθουν να ελέγχουν το βάρος του μέσα από την σωστή διατροφική εκπαίδευση.

Ένα υπέρβαρο παιδί θα γίνει ένας ενήλικα με προβλήματα υγείας και ένας συναισθηματικά ευάλωτος ενήλικας. Είναι σημαντικό να δώσουμε στα παιδιά μας την ψυχολογική υποστήριξη που χρειάζονται για να πιστέψουν και να αγαπήσουν τον εαυτό τους, να βγάλουν από την ψυχή τους οτιδήποτε τα βαραίνει και να αποκτήσουν εκείνες τις διατροφικές συνήθειες και το τρόπο ζωής που θα τους δώσει μια μακρά και υγιή ζωή!
– Το παιδί επικεντρώνεται στο φαγητό και στη ποσότητα που καταναλώνει συxvά όταν υπάρχουν αλλαγές στην οικογένεια όπως ο χωρισμός των γονιών, αρρώστια οικογενειακού προσώπου, θάνατος

– Το παιδί μπορεί να έχει κατάθλιψη ή έντονο άγχος


Σχολιάστε

Your email address will not be published. Required fields are marked *