Η νευρική ανορεξία είναι ασθένεια με βιολογική βάση – τα δεδομένα και μια νέα θεραπευτική προσέγγιση

Μια μέθοδος που «αλλάζει» τη νευροβιολογία του εγκεφάλου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά ανθρώπους με νευρική ανορεξία.

Mια νέα μέθοδος που εστιάζει στην νευροβιολογία του εγκεφάλου και στη σχέση της με την εμφάνιση, εξέλιξη αλλά και αντιμετώπιση της νευρικής ανορεξίας εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τη θεραπευτική παρέμβαση Brain Based Family Eating Disorders Treatment, διάρκειας 32 ωρών, η οποία εφαρμόζεται σε ασθενείς -εφήβους και ενήλικες καθώς και στις οικογένειές τους- με εξαιρετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο σε μελέτη στο International Journal of Eating Disorders. (Μπορείς να διαβάσεις εδώ τη μελέτη στα αγγλικά.)

Τι αλλάζει στη γνώση μας για τη νευρική ανορεξία

«Πρόκειται για μία ασθένεια του εγκεφάλου με βιολογική βάση» σχολιάζει η Dr. Laura Hill, PhD, σύμβουλος διατροφικών διαταραχών.

«Πολύ πρόσφατες μελέτες ανακάλυψαν η νευρική ανορεξία δεν είναι μια επινόηση των media ή της φαντασίας των ασθενών, αντίθετα είναι μια πολύ πραγματική ασθένεια.

Θεωρούμε πως τα αίτιά της σχετίζονται με την έκφραση και το συνδυασμό γονιδίων, γι’ αυτό και παρουσιάζεται σε συγκεκριμένο ποσοστό ανθρώπων (0,5-1%) σε όλο τον κόσμο, από χώρες της Αφρικής μέχρι τις ΗΠΑ.

Πρόκειται για αντίδραση του εγκεφάλου στο φαγητό, που δεν επιτρέπει στον ασθενή να έχει μια ομαλή σχέση με την τροφή», συνεχίζει. (Μπορείς να δεις εδώ στα αγγλικά την ομιλία της Dr Hill – Eating Disorders from the Inside Out: Laura Hill at TEDxColumbus.)

«Χωρίς τροφή ο εγκέφαλος εμφανίζει βλάβες σε 8 σημεία (τα οποία είναι πλέον χαρτογραφημένα), καθώς το πάνω μέρος του είναι σε υπερδιέγερση και το κάτω υπολειτουργεί» προσθέτει η Μαρία Τσιάκα, διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών.

«Την ίδια στιγμή, οι νευρώνες λόγω έλλειψης γλυκόζης, σεροτονίνης και ντοπαμίνης δεν μεταδίδουν επαρκώς τα μηνύματα προς τον εγκέφαλο. Με λίγα λόγια, σε ανθρώπους με νευρική ανορεξία το σύστημα βραχυκυκλώνει. H βιβλιογραφία, πλέον, επίσημα καταγράφει τη νόσο ως “brain based mental illness”. Η κατανόηση των νευροβιολογικών μηχανισμών που αποτελούν τη βάση της εμφάνισης και της διατήρησης της νευρικής ανορεξίας αποτελεί το εφαλτήριο για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών στρατηγικών. Ταυτόχρονα, εμπλουτίζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και μιλάμε για την νόσο, κάτι το οποίο θα είναι επωφελές για τους ασθενείς, τις οικογένειες αλλά και τους ειδικούς».

Η νέα θεραπευτική προσέγγιση για τη νευρική ανορεξία

Μέσα σε μερικές ημέρες, ο ασθενής και οι φροντιστές του, εκπαιδεύονται από τον ειδικό ψυχικής υγείας σχετικά με τις διατροφικές του ανάγκες, το πώς λειτουργεί η τροφή σαν φάρμακο για τον οργανισμό και ποιες είναι οι απαραίτητες «δόσεις» που πρέπει να πάρει για να μπορεί να αρχίσει ξανά να λειτουργεί με υγιείς τρόπους ο εγκέφαλος και το σώμα του.

Η θεραπευτική παρέμβαση αποτελείται από τέσσερις ενότητες, οι οποίες ουσιαστικά στοχεύουν στην αναδόμηση των χαρακτηριστικών εκείνων που πυροδοτούν αλλά και διευκολύνουν την εξέλιξη και τη διατήρηση της νευρικής ανορεξίας.

Πηγή: Shape.gr 

 

Σχολιάστε

Your email address will not be published. Required fields are marked *