Οι βασικές ενδείξεις ότι το έφηβο παιδί σου πάσχει από νευρική ανορεξία

Τα παρακάτω χαρακτηριστικά υποδηλώνουν το αρχικό στάδιο της Νευρικής Ανορεξίας με ταυτόχρονα  την επεξήγηση της συγκεκριμένης συμπεριφοράς.Ο στόχος είναι , να αναγνωρίσετε  και να κατανοήσετε εγκαίρως, την έναρξη της νόσου του αγαπημένου σας προσώπου. Επειδή είναι σημαντικό να γνωρίζετε οτι οι παρακάτω  σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές χτίζουν την ραχοκοκαλιά της νόσου. 

Οι αρχικές ενδείξεις έναρξης της νευρικής ανορεξίας είναι:

H έντονη επιθυμία για μείωση βάρους, ξεκινώντας μια δίαιτα για να νιώσει καλύτερα

Συνήθως τα  νεαρά άτομα με παραπάνω βάρος έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν νευρική ανορεξία , στην περίπτωση που υπάρχει η γεννητική προδιάθεση. Τις περισσότερες φορές το παρουσιάζουν ως ανάγκη βελτίωσης της εικόνα τους που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως εμμονή .

Αρχίζει να περιορίζει διάφορες τροφές, διαχωρίζοντας τις σε καλές και κακές και  να κόβει γεύματα μετρώντας τις θερμίδες

Αρχικά εξοστρακίζονται όλα τα γλυκά και οι τροφές που περιέχουν άμυλο, και  ο υπολογισμός θερμίδων ξεκινά. Τα γεύματα που αποφεύγονται  αρχικά κυρίως είναι το βραδινό και κάποια σνακ.

Μονοφαγία: Μειώνει την γκάμα των τροφίμων που καταναλώνει

Έχει  μειώσει την γκάμα των τροφίμων που καταναλώνει , φθάνοντας στο σημείο να τρώει σχεδόν τις ίδιες τροφές με τις οποίες νιώθει ασφάλεια  γιατί θεωρεί ότι τρώγοντας μόνο αυτές,  μειώνεται γρήγορα το βάρος της.

Η μονοφαγία αυξάνεται  με την  κατανάλωση φρούτων , λαχανικών, γιαουρτιού και κοτόπουλου. Επίσης έχει αρχίσει ζυγίζεται πολύ συχνά σε εβδομαδιαία βάση και ταυτόχρονα αρχίζει την άσκηση για την επιτάχυνση της απώλειας βάρους.

Αντιδρά όταν δεν έχει το απόλυτο έλεγχο των γευμάτων της

Αντιδρά στις ποσότητες που της σερβίρονται ,χαρακτηρίζοντας τις ως μεγάλες και απαιτεί να σερβίρεται μόνη της. Αρχίζει να ασκεί έλεγχο στην ποσότητα του λαδιού που μπαίνει στο φαγητό η στη σαλάτα και σταδιακά επιλεγεί να μαγειρεύει η ίδια το φαγητό της, για να έχει άμεσο ελέγχο  στη προετοιμασία και στα συστατικά του.Αποφεύγει να τρώει μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Συνήθως κλείνεται στο δωμάτιο της ,υποστηρίζοντας ο τι έχει φάει ήδη για να αποφυγή τις αντιδράσεις της οικογένειας.

Νιώθει  συχνά άγχος, εκνευρισμό και  ενοχή όταν πεινάει, οι σκέψεις  γυρίζουν συνεχώς το γύρω από την τροφή και το σώμα

Το άγχος προκαλείται αναπόφευκτα από τον υποσιτισμό και την υποθρεψία αφού μόνο στην θέα της τροφής αντιδρά φοβικά. Εκνευρίζεται και μπορεί να γίνει επιθετική ,αυτό οφείλεται κυρίως στην απόγνωση που βιώνει επειδή δεν χάνει το αναμενόμενο βάρος και στην εμμονή του ελέγχου. Ξεκινάει πρόγραμμα γυμναστικής για άμεσο αποτέλεσμα στη μείωση των κιλών.

Συγκρίνει συχνά το σώμα της  αλλά και την τροφή που καταναλώνει με των άλλων

Αρχίζει να ρωτά τους γονείς η τα αδέρφια της, για την εμφάνισή τους , ζητώντας διαρκή διαβεβαίωση για το σώμα ή για συγκεκριμένα σημεία ,όπως  η κοιλιά, τους γλουτούς,  ή τα πόδια. Επίσης συγκρίνει την ποσότητα  των γευμάτων  με εκείνη των άλλων, χτίζοντας σταδιακά την πεποίθηση ότι τρώει περισσότερο από τους άλλους ενώ ισχύει το αντίθετο.

Μαρία Τσιάκα

Διευθύντρια Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών

Υποψήφια Διδάκτορας, Psychological Medicine, Section of Eating Disorders, Κing’s College ,London.

Οικογενειακή Θεραπεύτρια εξειδικευμένη στις διατροφικές διαταραχές

Αναδημοσίευση απ’ το boro.gr

Σχολιάστε

Your email address will not be published. Required fields are marked *