woman with book.jpg

Η διατροφική διαταραχή αναπτύσσεται σε έναν άνθρωπο όταν η δίαιτα εμφανίζεται ενάντια σε ένα παρελθόν παραγόντων που αφορούν τη προσωπικότητα και το ιστορικό του και το καθιστούν ευπρόσβλητο στο να τους αντιπαρέλθει μέσω της υπερβολής του φαγητού. Οι πιέσεις που προδιαθέτουν τις διατροφικές διαταραχές και τις οποίες πρέπει να ανεχτεί ένα άτομο προέρχονται από παράγοντες όπως:

Πολιτισμικούς

· Η δίαιτα είναι μία πολιτισμική συμπεριφορά με ισχυρό κοινωνικό αντίκρισμα, ως μία τελετή περάσματος για τους εφήβους, ως ένα σημάδι ότι ένας παίρνει την ευθύνη για τον εαυτό του στους ενηλίκους, ως μήνυμα ότι δεν είναι θύμα της βιολογίας του (θέματα ελέγχου). Η δίαιτα υπάρχει σε συνδυασμό με την ανασφάλεια του κοινωνικού σώματος.

· Υπάρχουν πιέσεις στις γυναίκες να φαίνονται όμορφες, και το να φαίνονται όμορφες σημαίνει να είναι εξωπραγματικά αδύνατες. Σημειώστε την αλλαγή στα ιδανικά μεγέθη σώματος τα τελευταία 30 χρόνια. Η εμφάνιση αποτελεί το μέγιστο στοιχείο στην γυναικεία αυτοπεποίθηση.

· Περίπλοκα μηνύματα στα μέσα ενημέρωσης προκαλούν άγχος όσον αφορά το πάχος, και σύγκρουση μεταξύ πιέσεων να φας και να είσαι αδύνατη. Πληθώρα πληροφοριών για τα καλά και κακά φαγητά, υγείας και διατροφής έρχεται να προστεθεί στο άγχος που σχετίζεται με το φαγητό.

· Πολιτισμικά μηνύματα για γυναίκες να αρνηθούν τις ανάγκες τους και να θρέψουν άλλες, οδηγεί στην αποξένωση από τις πραγματικές ανάγκες ή συναισθήματα των μη δικαιοδοσίας τους, που αντλούνται από τις διατροφικές σκέψεις.

· Πολιτισμικοί παράγοντες θέτουν το παρασκήνιο που κάνει όλους τους ανθρώπους ευπρόσβλητους, ειδικά τις γυναίκες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όπου η πίεση για την εμφάνιση μετράει. Οι διατροφικές διαταραχές δύσκολα υπάρχουν στις χώρες του 3ου κόσμου όπου δεν υπάρχει αρκετό φαγητό. Έτσι μερικοί άνθρωποι αντιδρούν στον πολιτισμό περισσότερο από άλλους.

Οικογενειακούς

· Τα μέλη μιας οικογένειας έχουν μία μη υγιή διατροφική συμπεριφορά, υιοθετώντας παραπανίσιο βάρος, ή χρησιμοποιώντας το φαγητό ως επιβράβευση/τιμωρία.

· Μη υγιής σωματική εικόνα των μητέρων αντικατοπτρίζεται πάνω σε μικρά κορίτσια. «Κληρονομείται» έτσι η διατροφική διαταραχή (π.χ. βουλιμία) από μητέρες που έχουν μεγαλώσει με το ότι η δίαιτα σημαίνει σωστή ηθική.

· Οικογενειακά μέλη που ανοιχτά επικρίνουν το υπέρβαρο.

· Οικογενειακά τραύματα όπως θάνατος και διαζύγιο ή αποχωρισμός – μία επιρροή όχι μία αιτία.

· Λανθασμένη εξωτερίκευση συναισθημάτων, συναισθηματική αποφυγή ένας παράγοντας για ανορεξία, αισθηματικό δράμα ένας παράγοντας κινδύνου για τη βουλιμία, η κατάχρηση ουσιών – κυρίως κατάχρηση αλκοόλ.

· Σεξουαλική κακοποίηση από πατέρες, άνδρες συγγενείς ή μεγαλύτερα αδέλφια – ή άλλη συναισθηματική κακοποίηση – οδηγούν σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, ενοχές, προβλήματα σωματικής εικόνας και ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ (ένα χαρακτηριστικό των διατροφικών διαταραχών).

Προσωπικότητας

· Η νευρωτική τελειοθηρία πρέπει να είναι πρώτη σε αυτή τη λίστα. Ποτέ αρκετά καλές.

· Άβολες με την ειλικρινή εξωτερίκευση συναισθημάτων, είτε είναι μη αποδεκτό να εκφραστεί ή φαίνεται να ελέγχει τα συναισθήματα.

· Ο άνθρωπος που ευχαριστεί τους γύρω του πολύ συνειδητοποιημένος για τις απόψεις του εαυτού, συχνά μία συνεχής ανάγκη για έγκριση, άρνηση των προσωπικών αναγκών.

· Ιδεοληπτική προσωπικότητα μπορεί να οδηγήσει στην μετατόπιση του πραγματικού άγχους σε έντονη προσήλωση στο βάρος ή το φαγητό ή σε σημείο του σώματος.

· Συνειδητοποιημένος και/ή κοινωνικά ανεπαρκής αλλά λύνει αυτά τα προβλήματα μέσω της δίαιτας.

· Υπέρ-παγιδευμένος με ένα αυταρχικό γονιό.

Ανάπτυξης

· Σωματικές ανωμαλίες στην παιδική ηλικία.

· Απόρριψη από άτομο ή ανθρώπους σημαντικούς για τον εαυτό συμπεριλαμβανομένης και της κοροϊδίας. Μπορεί να φταίει το υπερβολικό βάρος.

· Απώλεια ή θάνατος χωρίς πένθος.

· Μετα-τραυματικό στρες πριν ή κατά τη διάρκεια της εφηβείας λόγω κακοποίησης ή σχολικών αλλαγών ή κακών συναισθημάτων στην οικογένεια.

· Γονεϊκό/περιβαλλοντικό στυλ που προκαλεί ενοχή.

· Το να είσαι καλός στη δίαιτα μπορεί να οδηγήσει χωρίς πρόθεση στην ανορεξία.

· Εξάρτηση από ναρκωτικά ή αλκοόλ.

· Δεδομένου ότι γνωρίζουμε τους παράγοντες που προάγουν ευπροσβλητότητα, είναι δύσκολο να προβλέψουμε ποιος έχει την τάση να αναπτύξει μία διατροφική διαταραχή. Εκκρεμεί το αποτέλεσμα σε μία μελέτη στη Νορβηγία, που προσπάθησε να απευθύνει μερικούς από αυτούς τους παράγοντες ειδικά στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και πληροφορίες για τους κινδύνους της δίαιτας.

Σχολιάστε

Your email address will not be published. Required fields are marked *