Το ημερήσιο πρόγραμμα φροντίδας του Ελληνικού Κέντρου Ελληνικών Διαταραχών, λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 10.00 έως τις 16.00 και περιλαμβάνει ενεργή προσπάθεια αλλαγής διατροφικών συνηθειών και συμπεριφορών, ομαδική και ατομική θεραπεία. Προσφέρουμε θεραπεία σε άτομα που πάσχουν από Νευρική ανορεξία και Νευρική Βουλιμία ή άλλες σοβαρές διατροφικές διαταραχές. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ εξωτερικής θεραπείας και εσωτερικής νοσηλείας με στόχο την αποφυγή της ανάγκης για νοσηλεία. Το ημερήσιο πρόγραμμα εντατικής φροντίδας αφορά άτομα που θέλουν να αναρρώσουν καθολικά από τη διατροφική διαταραχή.

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα:

  • Σε Άνδρες – Γυναίκες ηλικίας 18 ετών και άνω.
  • Με πιθανή ή επιβεβαιωμένη διάγνωση διατροφικής διαταραχής.
  • Με αρχική διάγνωση Ανορεξίας, Βουλιμίας, Υπερφαγίας ή συμπτωμάτων διατροφικής διαταραχής.
  • Με άλλα διατροφικά προβλήματα όπως επιλεκτική διατροφή, φοβία για το φαγητό, λειτουργική δυσφαγία, αποφυγή τροφής ή απώλεια κιλών σε συνδυασμό με κατάθλιψη, διαταραχή σωματοποίησης, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, διαταραχές άγχους ή διατροφικά προβλήματα μετά από εγχείρηση παχυσαρκίας.
  • Σε άτομα που έχουν λάβει εξωτερική θεραπεία η οποία ήταν αναποτελεσματική και δεν υπήρξε βελτίωση ή βρίσκονται σε στάδιο που απαιτείται εντατική φροντίδα.
  • Σε άτομα που προέρχονται από εσωτερική νοσηλεία για διατροφική διαταραχή.
  • Σε άτομα πρόθυμα να ενταχθούν σε ημερήσιο πρόγραμμα φροντίδας.
  • Σε άτομα κλινικά ασφαλή να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της εντατικής φροντίδας.

Εξαιρούνται άτομα που πάσχουν από:

  • Μέτριες ή σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες.
  • Τρέχουσα ψύχωση, εξάρτηση από ουσίες ή άλλες βασικές ψυχικές ή οργανικές διαταραχές που χρειάζονται θεραπεία πριν τη διάγνωση της διατροφικής διαταραχής.
  • Σε άτομα με παχυσαρκία χωρίς κάποια διατροφική διαταραχή.
  • Σε άτομα με ΒΜΙ <15.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στο να βοηθήσει τους ασθενείς:

  • Να δομήσουν τα γεύματα τους μέσα από διεύρυνση της ποικιλίας των τροφών και το χρόνο των γευμάτων (συχνότητα)
  • Να ομαλοποιήσουν την σχέση τους με την τροφή
  • Να μειώσουν και να εξαλείψουν τα συμπτώματα της νόσου,
  • Να εδραιώσουν και να αναδομήσουν τον τρόπο σκέψης, όπως εμμονές και φοβίες με τροφές και τελετουργικά που συνδέονται με την καθημερινότητα του ασθενή
  • Να υιοθετήσουν νέους τρόπους διαχείρισης και έκφρασης των συναισθημάτων τους.
  • Να αναπτύξουν δεξιότητες για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας όπως την ζωή στο σπίτι, στο εργασιακό, ακαδημαϊκό και κοινωνικό περιβάλλον.
  • Να ενισχύσουν τη κοινωνικότητα τους και τη αλληλεπίδραση τους με άλλους.
  • Να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση τους, χωρίς να προσδιορίζονται πλέον με βάση την ασθένεια.
  • Να μάθουν να ολοκληρώνουν στόχους που θα συσχετίζονται με την αυτοφροντιδα, τις σχέσεις κτλ
  • Να ανακαλύψουν το ποιοι πραγματικά είναι, χωρίς την διατροφική διαταραχή και να απελευθερωθούν οριστικά από αυτή.

Το πρόγραμμα εχει διαρκεία από 2-6 μήνες αναλογα με τις ανάγκες του ασθενη και η προγραμματισμένη αποφοίτηση επιτυγχάνεται με την βαθμιαία ολοκλήρωση των στόχων του προγράμματος. Πολλά από τα στοιχεία του προγράμματος είναι εξατομικευμένα και απαιτείται από τους ασθενείς να αποδεχτούν τα όρια και τους κανόνες του θεραπευτικού πλαισίου.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ:

Οι παρεμβάσεις μας περιλαμβάνουν :

  • Γνωστική Συμπεριφοριστική θεραπεία
  • Θεραπεία ενισχυτικής κινητοποίησης
  • Maudsley model για θεραπεία Ανορεξίας (MANTRA)
  • Υποστηρικτική κλινική διαχείριση από ειδικούς
  • Εκπαίδευση παροχής δεξιοτήτων για τις οικογένειες και τους φροντιστές (εργαστήρια, βιβλία)
  • Διατροφική αξιολόγηση και υποστήριξη

Γνωστική Συμπεριφοριστική θεραπεία (CBT)

Εστιάζεται στη κατανόηση των σκέψεων, των συναισθημάτων, και της συμπεριφοράς. Στη θεραπεία των διατροφικών διαταραχών οι ασθενείς μας ενθαρρύνονται στο να κατανοήσουν τα πρότυπα σκέψης και συμπεριφορών που δεν βοηθούν αλλά διατηρούν τη διατροφική διαταραχή. Κατανοώντας αυτά τα πρότυπα μπορούν να “δουλέψουν” επάνω στην αλλαγή των λανθασμένων σκέψεων και να αλλάξουν συναισθήματα και συμπεριφορά. Επίσης, η ΓΣΘ απευθύνεται στις βασικές αξίες του ατόμου που αφορούν την αντίληψη που έχει κάποιος για τον εαυτό του και το γύρω περιβάλλον. Αυτή η θεραπεία παρέχεται με τη μορφή ατομικής και ομαδικής θεραπείας.

Θεραπεία ενισχυτικής κινητοποίησης (MET)

Είναι μια θεραπεία βασισμένη στα αποδεικτικά στοιχεία που βοηθά τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να πιστέψουν ότι μπορούν να αλλάξουν. Τα άτομα επίσης ενθαρρύνονται να εξερευνήσουν και να αυξήσουν τα κίνητρα τους για να προχωρήσουν σε αυτές τις αλλαγές.Το μοντέλο μετεξελίχθηκε για τις διατροφικές διαταραχές από την Professor Janet Treasure και την Gillian Todd.

Θεραπευτικό μοντέλο Maudsley για Ν. Ανορεξία (MANTRA)

Είναι μια ψυχολογική θεραπεία για τη Ν. Ανορεξία που εξελίχθηκε και αξιολογήθηκε από την ομάδα της Professor Janet Treasure. Αυτή η θεραπεία βοηθά τους ανθρώπους να “δουλέψουν” προς την ανάρρωση κατανοώντας αυτό που τους κρατά συνδεδεμένους με την ανορεξία και πως σταδιακά θα εφαρμόσουν εναλλακτικές και πιο ευκολοπροσάρμοστες μεθόδους αντιμετώπισης. Αυτό γίνεται σε ρυθμό που ταιριάζει με κάθε άτομο και τις δικές του ανάγκες.

Υποστηρικτική κλινική διαχείριση από ειδικούς

Αυτή η προσέγγιση συνδυάζει κλινική διαχείριση από ειδικούς σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία, η οποία συμπεριλαμβάνει τακτική παρακολούθηση και έλεγχο των συμπτωμάτων, ψυχολογική επιμόρφωση και γενική υποστήριξη για να βοηθηθούν οι ασθενείς να ομαλοποιήσουν τη διαδικασία θρέψης. Οι ασθενείς ενθαρρύνονται να κάνουν αλλαγές και να εξερευνήσουν θέματα που προωθούν την αλλαγή σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό θεραπευτικό πλαίσιο. Οι θεραπευτές παίζουν υποστηρικτικό ρόλο και το πρόγραμμα καθορίζεται από τον ασθενή.

Εκπαίδευση παροχής δεξιοτήτων αντιμετώπισης ατόμων με ΔΔ για οικογένειες και φροντιστές.

Διαθέτουμε πρωτοποριακές μεθόδους για οικογένειες και φροντιστές ατόμων με ΔΔ. Το Collaborative Care New Maudsley Model ξεκινά με βασική αρχή το ότι κανείς δεν πρέπει να κατηγορηθεί για την ασθένεια και ότι η συνεργασία είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της. Μέσα από μια σειρά δεξιοτήτων βασισμένων στις παρεμβάσεις, μοιραζόμαστε την κατανόησή μας για τις επιπτώσεις της οικογένειας και των φροντιστών στον ασθενή, πριν εξερευνήσουμε εναλλακτικές απαντήσεις για τη συμπεριφορά του. Παρέχουμε ατομικές και ομαδικές οικογενειακές συνεδρίες. Διαθέτουμε ομάδα υποστήριξης φροντιστών και προσφέρουμε εργαλεία οικογενειακής προσέγγισης.

Το πρόγραμμα απαρτίζεται από τα ακόλουθα:

Ατομικά προγράμματα θεραπείας

Όλοι οι θεραπευόμενοι έχουν ένα βασικό ψυχολόγο η ψυχοθεραπευτή με τον οποίο συναντιούνται εβδομαδιαία για να συζητήσουν τη πρόοδο τους και τους στόχους τους. Οι ασθενείς μπορούν να έχουν επίσης ατομικές θεραπείες όπως είναι συμφωνημένο με την υπόλοιπη ομάδα.

Ιατρική Παρακολούθηση

Η ιατρική ομάδα θα είναι υπεύθυνη για την οργανική αποκατάσταση του ασθενη. Η ψυχίατρος, ο παθολόγος καθώς και οι λοιπές ειδικότητες εξωτερικών συνεργατών θα φροντίσουν επαρκώς για την ανάρρωση τους. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται μόνο η παρακολούθηση από την ψυχίατρο και τον παθολόγο.

Διατροφική αποκατάσταση:

Όλοι οι ασθενείς του προγράμματος υποστηρίζονται από ειδικευμένο προσωπικό. Η ενεργή μας διατροφική υποστήριξη περιλαμβάνει προγραμματισμό ημερήσιων γευμάτων, αγορά υλικών, μαγείρεμα και υποστήριξη κατά τη διάρκεια του γεύματος και εποπτεία κατά την ώρα των γευμάτων.
Ειδικός διατροφολόγος εξασφαλίζει ασφαλή θρέψη ατόμων με σοβαρή Νευρική Ανορεξία και Βουλιμία και προσφέρει σειρά επιλογών βασισμένη στις διατροφικές προτιμήσεις, στη διατροφική αποκατάσταση και στην ανάκτηση βάρους. Ο διαιτολόγος έχει προσωπικές συναντήσεις με τους ασθενείς για να συζητήσουν τις διατροφικές τους ανάγκες και να τους βοηθήσει σταδιακά να μπορέσουν μόνοι τους να φροντίζουν τον εαυτό τους και να τρώνε σωστά.

Ομαδικά προγράμματα:

Ένα εντατικό πρόγραμμα παρέχει διαφορετικές ομαδικές θεραπείες που καλύπτουν θέματα όπως mindfulness, θέσπιση στόχων, μαγείρεμα, διατροφή, ευεξία και δεξιότητες αντιμετώπισης καθημερινής ζωής, ψυχοθεραπεία, art therapy, ευελιξία, εικόνα σώματος, διαχείριση ασκήσεων, έλεγχος άγχους, αυτοεκτίμηση και πρόληψη των υποτροπών. Η παρακολούθηση των προγραμμάτων είναι υποχρεωτική από τους ασθενείς και συχνά δίνονται και σχετικές ασκήσεις για το σπίτι.

Εργοθεραπεία:

Όλοι οι ασθενείς παρακολουθούν πρόγραμμα εργοθεραπείας με στόχο τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των εργασιών στους τομείς της προσωπικής φροντίδας, της παραγωγικότητας και της ξεκούρασης.
Οι ασθενείς αναλαμβάνουν καθήκοντα προγραμματισμού γευμάτων, αγορά υλικών, μαγείρεμα, θέσπιση στόχων κλπ έτσι ώστε να μεταφέρουν και στο σπίτι τους τις γνώσεις που θα αποκτήσουν από το πρόγραμμα. Ενθαρρύνονται επίσης να συμμετέχουν σε ομαδικές εργασίες και να αυτοεξυπηρετούνται με σκοπό τη προετοιμασία αποκατάστασης, δηλ. επιστροφή στο πανεπιστήμιο, στην εργασία, σε εθελοντική εργασία ή βοήθεια στη διαχείριση της οικογενειακής ζωής.

Προγραμματισμός αποκατάστασης:

Ο προγραμματισμός αποκατάστασης για τους ασθενείς περιλαμβάνει συζητήσεις για αποφυγή της υποτροπής, διαχείριση κρίσεων και εάν κρίνεται απαραίτητο, πρόγραμμα μετά – φροντίδας όπως επιπρόσθετη παρακολούθηση, θεραπεία ή υποστήριξη από τον θεραπευτή του ασθενή, ομαδική ψυχοθεραπεία και διευκρίνιση των συνθηκών που θα κάνουν απαραίτητη τη νέα του παραπομπή στη θεραπευτική ομάδα.

Περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο κέντρο μας για να ενημερωθείτε επαρκώς για το πρόγραμμα και το κόστος στο τηλ: 0030-210-8003493 η στο e-mail:info@hcfed.gr ή εναλλακτικά εκδηλώστε το ενδιαφέρον σας συμπληρώνοντας την σχετική ηλεκτρονική φόρμα.

Σχολιάστε

Your email address will not be published. Required fields are marked *