landscapeΤο τελευταίο χρονικό διάστημα, όλο και περισσότερα περιστατικά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας από οστεοπενία σε ηλικία 19 και 20 ετών μέχρι σοβαρές βραδυκαρδίες πχ 32 σφίξεις και ανισορροπίες ηλεκτρολυτών με αλλεπάλληλες υποκαλιαιμιες συνοδευόμενες από νοσηλεία. Οικογένειες σε απόγνωση αφού ο κίνδυνος του θανάτου καιροφυλαχτεί στην πόρτα τους.

Οι ίδιες υποτιμούν την κατάσταση υγείας τους και θεωρούν ότι οι γιατροί και οι θεραπευτές υπερβάλουν. Μια θεραπευμένη, χτες μου είπε μήπως έχει υπέρ θυροδεισμο και χάσει και άλλο βάρος αλλά δυστυχώς για εκείνη έχει το αντίθετο. Εύχονται να νοσήσουν από ασθένειες που οδηγούν σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους ανεξάρτητου αποτελέσματος η ασθένειας. Αλήθεια θα αναρωτιέστε πως οι σκέψεις τους και οι επιθυμίες τους μπορούν να είναι τόσο η διεστραμμένες?

Και όμως αγαπητοί φίλοι μπορούν και παρά μπορούν. Η παρακάτω ιστορία περιγράφει αυτό ακριβώς ,πως δηλ. μια διαστρεβλωμένη σκέψη μπορεί να νοσήσει μια γυναίκα με διατροφική διαταραχή μέχρι ΘΑΝΑΤΟΥ.

Όταν η Νεφέλη ήρθε στο κέντρο πριν 3 χρόνια ήταν μια όμορφη γυναίκα 39 ετών καλοντυμένη αλλά πλήρως βουτηγμένη μέσα στην βουλιμία, με πολλές ασιτίες και υπέρ γυμναστική και σε απόλυτη σύγχυση και άγχος. Θέλω να απαλλαχτώ για πάντα από τα περιττά μου κιλά, με μισώ και δεν με αγαπαει κανένας έτσι όπως είμαι, μου λέει. Συνεχίζει, κανένας δεν καταλαβαίνει ότι η βουλιμία είναι ασθένεια, αν όμως πάθαινα καρκίνο θα είχα 2 οφέλη και άρρωστη θα ήμουν και λεπτή, έτσι όλοι θα με υπολόγιζαν και πρόσεχαν και το πολυπόθητο βάρος θα αποκτούσα. Θα έμενα για πάντα το μικρό κορίτσι τους με όλη την οικογένεια γύρω μου. Τι ευτυχία!!!

Που την βλέπεις την ευτυχία σε όλο αυτό Νεφέλη? Αναλογίστηκες τον πόνο και την οδύνη και τον επικείμενο θάνατο σου, τα παιδιά σου ,τι ζωή σου και τα χαμένα νιάτα σου? Έλα ρε Μαρία ,πλάκα κάνω δεν το εννοώ!!! Η βουλιμία λάλησε, της είπα μαζί με μια σκοτεινή αυτοκαταστροφή η οποία τελικά θα κάνει την εμφάνιση της 1 χρόνο αργότερα.

Η Νεφέλη αρρώστησε από καρκίνο στο στομάχι, της το αφαίρεσαν μαζί με τις ωοθήκες. Στην αρχή το πήρε αψήφιστα, δεν έχω τίποτα το σοβαρό προληπτικά μου τα αφαίρεσαν ,θα κάνω χημείο προστασίες τώρα για να μην εξελιχτεί σε καρκίνο. Επιτέλους μέσα σε 6 μήνες έχασε 20 κιλά και έγινε μοντέλο και βρήκε και άντρα. Στην θεραπεία προσπαθούσε να εκφράσει τα ανείπωτα συναισθήματα της από την σεξουαλική κακοποίηση που δέχθηκε στα 9 της από έναν θειο και την συναισθηματική κακοποίηση που δεχόταν από την μητέρα της η οποία την απειλούσε να κάψει το πιπί της με μια εφημερίδα επειδή στα 3 της κάποιες φόρες τη νύχτα τα έκανε πάνω της. Και ο πατέρας της που υποστήριζε τον σύζυγο που την βίαζε και την χτυπούσε γιατί απλά ήταν ΑΝΤΡΑΣ, ε! έτσι είναι οι άντρες κορίτσι μου ,της έλεγε η μαμά της και πρέπει να κάνεις υπομονή μην χαλάσεις και το σπίτι σου!

Η Νεφέλη είχε όλους τους παράγοντες προδιάθεσης για βουλιμία. Ο φόβος, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η ανεπάρκεια την οδήγησαν εδώ. Δεν ζητούσε τίποτα, διψούσε για αναγνώριση και αγάπη. Δεν την πήρε ποτέ και δεν θα προλάβει να την πάρει.

Τώρα ο καρκίνος προχώρησε, η ίδια ακόμη σε άρνηση αλλά το σκοτάδι της χτυπά κάθε βράδυ την πόρτα και εκείνη μόνη και σε απόσυρση με τρόμο αντικρίζει τον θάνατο και μαζί της και εγώ. Πρώτη φορά στην θεραπευτική μου πορεία θα χάσω θεραπευμένη ,λυπάμαι βαθιά αλλά είμαι αποφασισμένη να σταθώ δίπλα της μέχρι τέλους να την βοηθήσω να πει όλα όσα φοβόταν να πει ,τώρα δεν έχει να χάσει τίποτα, αφού είναι ανώφελο να προστατεύει τους άλλους. Ήρθε η ώρα ακόμα και στο τέλος να γίνει ο εαυτός και όχι αυτό που θέλουν οι άλλοι. Να ξελαφρώσει και να αναπαυτεί…

Δυστυχώς το όνειρο βγήκε στο ήμισυ αληθινό γιατί η οικογένεια της δεν ήταν δίπλα της αρκετά και τώρα έχει αποστασιοποιηθεί εντελώς. Αρρώστησε, αλλά έγινε 39 κιλά. Τώρα θέλω να ζήσω ,τι έλεγα για το βάρος μου, μακάρι να ήμουν 80 κιλά .Αλλά φαίνεται ότι είναι αργά πλέον…Ελπίζει ότι θα τα καταφέρει αλλά οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος της πια, μόνο εμείς και τα παιδιά της είναι μαζί της. Νεφέλη μαζί σου μέχρι το τέλος …

Σχολιάστε

Your email address will not be published. Required fields are marked *