eating_disorders.jpgΣε μάστιγα της ελληνικής νεολαίας εξελίσσονται οι διατροφικές διαταραχές, αφού σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες καταγραφές ένας στους δέκα εφήβους είναι «θύμα» της νευρικής ανορεξίας. Η νευρική ανορεξία είναι η πιο σοβαρή μορφή διατροφικής διαταραχής, καθώς οδηγεί στο θάνατο έναν στους πέντε ασθενείς και με τον εφιάλτη της βρίσκονται αντιμέτωπες πάνω από δύο εκατομμύρια ελληνικές οικογένειες.

«Πιο ευάλωτα στη νευρική ανορεξία (περιοριστικού ή βουλιμικού τύπου) παραμένουν τα κορίτσια που εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα στην τρυφερή ηλικία των 11 ετών», εξηγεί η ψυχολόγος Μαρία Τσιάκα, διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών. Όπως εξηγεί η ειδικός, τα αγόρια πλήττονται λίγο αργότερα, κοντά στα 16 και παρ’ ότι αριθμητικά οι νεαροί ανορεξικοί παραμένουν λιγότεροι από τα κορίτσια, τα κρούσματα νευρικής ανορεξίας στο ανδρικό φύλο παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση τα τελευταία χρόνια. Τα αγόρια που κινδυνεύουν περισσότερο να πληγούν από τη μάστιγα της νευρικής ανορεξίας είτε είχαν παραπανίσια κιλά μικρότεροι, οπότε έπεφταν συστηματικά θύματα σχολικού bullying (σχολικής βίας) από τους συμμαθητές τους που τους κορόιδευαν, κολλώντας τους την ετικέτα του «χοντρού της τάξης», είτε ασχολούνται πολύ με τον αθλητισμό.

Απόρροια της σεξουαλικής κακοποίησης
Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες που πραγματοποίησε πάνω στις διατροφικές διαταραχές η καθηγήτρια Τζάνετ Τρέζουρ (Janet Treasure) από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του λονδρέζικου πανεπιστημίου King’s, το 30% των ασθενών με νευρική ανορεξία – ανεξαρτήτως φύλου – είχαν πέσει στο παρελθόν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Η κακοποίηση αυτή που ανάβει το πράσινο φως για τη μετέπειτα εμφάνιση της νευρικής ανορεξίας ή της νευρικής βουλιμίας, συνήθως γίνεται μέσα στην οικογένεια και δεν είναι απαραίτητο να οδηγήσει σε αιμομιξία. «Αρκεί να υποστούν μια σεξουαλική παρενόχληση τα κορίτσια από κάποιον συγγενή για να γίνουν ανορεξικά στην προσπάθειά τους να παραμείνουν παιδιά στην εμφάνιση και να μην εξελιχθούν σε γυναίκες, ώστε να μην προκαλέσουν τέτοιου είδους συμπεριφορές στο μέλλον», εξηγεί η Μαρία Τσιάκα.

Κατάθλιψη και ανύπαρκτη λίμπιντο
Εκτός από τη νευρική ανορεξία και τη νευρική βουλιμία, η μάστιγα των διατροφικών διαταραχών περιλαμβάνει και την αδηφαγική διαταραχή που είναι γνωστή και ως binge eating. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, το λεπτό σώμα γίνεται εμμονή και πολλά ανορεξικά άτομα λένε όταν ρωτηθούν ότι το μόνο τους όνειρο είναι να αποκτήσουν ένα λεπτό σώμα. Φυσικά η εικόνα που έχουν για το σώμα τους και την πραγματικότητα είναι παντελώς διαστρεβλωμένη, καθώς η διαρκής ασιτία από την ανορεξία προκαλεί συρρίκνωση του εγκεφάλου. Τα ανορεξικά άτομα παρουσιάζουν συχνά κατάθλιψη, αφού η ορμονική διαταραχή από την οποία πάσχουν επηρεάζει τον κύκλο της σεροτονίνης, της βασικής «ορμόνης της ευτυχίας», ενώ στα κορίτσια κόβεται και η «περίοδος» (έμμηνος ρήση). Επίσης, όλοι οι ανορεξικοί έχουν ανύπαρκτη ερωτική επιθυμία (λίμπιντο) και είναι συναισθηματικά ψυχροί, ενώ αναπτύσσουν μια σχέση εμμονής με το φαγητό, κρύβονται και έχουν τάση στο μυστικισμό. Μαγειρεύουν δε διαρκώς για τους άλλους, σε μια προσπάθεια να χορτάσουν με την εικόνα και τις οσμές των τροφών.

Οι γονείς δε βοηθούν τα παιδιά
Δυστυχώς οι οικογένειές τους δε βοηθούν τους εφήβους με νευρική ανορεξία να βγουν από το φαύλο κύκλο των διατροφικών διαταραχών, γιατί λόγω του έντονου συναισθηματικού δεσμού οι γονείς «συντονίζονται» με τα παιδιά τους και το πρόβλημα της νευρικής ανορεξίας. Έτσι καταντούν να υποθάλπουν άθελά τους την ανορεξική συμπεριφορά.

Απειλή για τη ζωή
Αν οι ασθενείς με νευρική ανορεξία δε λάβουν βοήθεια, η πρόγνωση για την εξέλιξη της υγείας τους δεν είναι καλή. Ένας στους πέντε ανορεξικούς πεθαίνει από ασιτία, δύο στους πέντε παραμένουν σε χρόνια κατάσταση και ένας στους πέντε πεθαίνει μέσα στη δεκαετία από ασιτία ή αυτοκτονεί λόγω των καταθλιπτικών του συμπτωμάτων. Συχνά ο θάνατος οφείλεται σε καρδιακή ανακοπή λόγω της μεγάλης διαταραχής που υφίστανται οι ηλεκτρολύτες, και κυρίως το νάτριο και το κάλιο, λόγω των επαναλαμβανόμενων εμετών. Πάντως, ένας στους τρεις ανορεξικούς αναρρώνει και τα ευχάριστα νέα είναι πως αν λάβουν τη σωστή θεραπεία και υποστήριξη, το 75% των ασθενών με νευρική ανορεξία ή νευρική βουλιμία που παρέμεναν άρρωστοι για τρία χρόνια, καταφέρνουν να γίνουν καλά.
Πηγή: Health View

1η Πανελλήνια Ημερίδα για την Ανορεξία
και τις άλλες διατροφικές διαταραχές

Τα σοβαρότατα ζητήματα σχετικά με τη νευρική ανορεξία, τη νευρική βουλιμία και τις άλλες διατροφικές διαταραχές θα συζητηθούν στην 1η Πανελλήνια Ημερίδα για την Οικογένεια και τις Διατροφικές Διαταραχές που διοργανώνει το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών το Σάββατο 6 Μαρτίου. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών στο Μαρούσι.

http://www.emprosnet.gr/topics/health/?EntityID=efc94957-fe5c-4bd3-9338-17b3ca7681e6

 

Σχολιάστε

Your email address will not be published. Required fields are marked *