Τα τελευταία 30 χρόνια τα πρότυπα ομορφιάς έχουν αλλάξει ραγδαία, ενώ τα νούμερα στα ρούχα μικραίνουν όλο και περισσότερο. Κάποτε ράβαμε ρούχα στα μέτρα μας και τώρα καλούμαστε να χωρέσουμε εμείς σ’ αυτά. Γιατί έχουμε αλλάξει τόσο πολύ; Γιατί μισούμε το σώμα μας και δεν είμαστε ποτέ ευχαριστημένες με αυτό; Ποιος ο λόγος που δεν φιλτράρουμε καθόλου τα μηνύματα που δεχόμαστε; Μας έχουν πείσει ότι το λεπτό είναι και το ωραίο, το αποδεκτό. Μόνο αν είμαστε έτσι είμαστε πετυχημένες, είναι άραγε αλήθεια;

Οι έρευνες μας δείχνουν ότι μόνο το 4% των γυναικών έχουν τη γενετική προδιάθεση να είναι λεπτές με βάση τα πρότυπα, οι υπόλοιπες παλεύουν με τα γονίδια τους να πραγματοποιήσουν το ανέφικτο. Είναι πραγματικότητα ότι παρασυρόμαστε από τα media αλλά είναι και δική μας ευθύνη να αντισταθούμε σε αυτά.

Αν η ζυγαριά και ο παραμορφωτικός καθρέφτης είναι το μοναδικό μέτρο αξιολόγησης του εαυτού μας ως γυναίκες, τότε το μόνο που καταφέρνουμε είναι να είμαστε σκληρές και άδικες με τους εαυτούς μας. Μας καταδικάζουμε σε μια ατέρμονη μάχη με τον εαυτό μας χωρίς τέλος, βάζοντας πολλές φορές την υγεία μας σε κίνδυνο.

Γιατί να θέλουμε να γίνουμε μοντέλα; Αυτές οι γυναίκες ζουν μέσα από αυτό και αν δεν πειθαρχήσουν στους όρους της αγοράς δεν θα επιβιώσουν οικονομικά. Εμείς είμαστε top models; ξεχάσαμε ότι έχουμε σπουδάσει, ότι έχουμε απολαύσει τις παρέες μας, τους έρωτες μας, τα έχουμε καταφέρει στη ζωή μας, στην καριέρα μας; Ναι, θα μου πείτε, αλλά τα top models τα ξέρει όλος ο κόσμος, τα αναγνωρίζει στο δρόμο κλπ.

Ειλικρινά, δεν είμαι σίγουρη για το αν άβαφτες και χωρίς “φτιασίδια” δεν είναι ακριβώς όπως και εμείς, έτσι και αλλιώς μετά από μερικά χρόνια δεν τις θυμάται κανείς παρά μόνο οι οικογένειες τους, όπως ακριβώς γίνεται και με μας. Αυτές οι λαμπερές γυναίκες των εξωφύλλων είναι νομίζετε ευτυχισμένες; νιώθουν επάρκεια και βασίλισσες του κόσμου τούτου; δεν το νομίζω!

Την επόμενη φορά που θα δεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη πες του μπράβο. Την επόμενη φορά στη ζυγαριά μην ανέβεις για να αξιολογήσεις και να κρίνεις το βάρος της σημαντικότητάς σου. Είσαι πολύ Σημαντική, μια ζυγαριά δεν μπορεί να στο πει αυτό. Μην επιτρέπεις στους άλλους αλλά και στη φωνή μέσα σου να λένε ότι πρέπει να έχεις αυτό που έχει και η άλλη γιατί απλά ούτε και αυτή το έχει.

Έτσι και αλλιώς δεν θέλουμε να γίνουμε TOP MODELS, είμαστε όμως μοντέλα και πρότυπα για κάποιους άλλους, τους φίλους μας, τους άντρες μας, τα παιδιά μας και αυτό είναι το πιο ουσιαστικό.

Μαρία Τσιάκα

Διευθύντρια Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών

 

Σχολιάστε

Your email address will not be published. Required fields are marked *