ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΦΗΒΩΝ

Ενδείξεις και αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών σε παιδιά και εφήβους: «Τι συμβαίνει ακριβώς και το παιδί έχει έντονη ενασχόληση με το βάρος και το σώμα του;» «Είναι άραγε φυσιολογικό για το γιο μου που αθλείται να θέλει να χάσει τόσο πολύ βάρος;» «Πως γίνεται και η εννέα ετών κόρη μου να χάνει την όρεξή της;»

Αν κάποια από αυτά τα ερωτήματα σας απασχολούν, τότε υπάρχει πιθανότητα το παιδί σας να φλερτάρει με μια διατροφική διαταραχή. Ότι αναζητάτε βοήθεια εδώ σημαίνει ότι το ένστικτό σας δεν κάνει λάθος και φαντάζομαι ότι το βασικό σας ερώτημα είναι: «Πως ακριβώς λειτουργεί ένα παιδί με ΔΔ, και τι μπορώ να κάνω για να το βοηθήσω;»

Σαφώς είναι δύσκολο να αναγνωρίσει κανείς τα πρώιμα σημάδια διατροφικής διαταραχής σε εφήβους και παιδιά, κυρίως επειδή εμφανίζεται στα παιδιά όλων των ηλικιών με κάποιες διαφοροποιήσεις.

Αν ο γιος ή η κόρη σας εμφανίζει κάποια από τα παρακάτω σημάδια, τότε το παιδί σας είτε νοσεί, είτε είναι στα πρόθυρα να νοσήσει:

• Απώλεια βάρους (ή μη αναμενόμενη αύξηση κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης).
• Απορρίπτει και αποφεύγει της αγαπημένες του τροφές.
• Έχει αυξημένο άγχος κατά την διάρκεια του γεύματος.
• Καταναλώνει απίστευτο χρόνο στην τουαλέτα (πηγαίνοντας απευθείας μετά το γεύμα η λίγο μετά) ή έχει εμμονή με την άσκηση.
• Μετράει θερμίδες και κρατάει ημερολόγιο για να δει πόσο καταναλώνει ημερησίως.
• Αποφεύγει τα γεύματα και τις κοινωνικές συγκεντρώσεις ή δραστηριότητες.

Σχεδόν πάνω από το 50% των έφηβων κοριτσιών και το 33% των αγοριών παρουσιάζουν μη λειτουργικές συμπεριφορές ελέγχου βάρους. Είναι σημαντικό οι γονείς να δείχνουν την δέουσα προσοχή σε ανεξήγητες αυξομειώσεις του βάρους και αλλαγές στην διατροφική συμπεριφορά των παιδιών τους.

Θεραπεία και εξειδικευμένη φροντίδα παιδιών και εφήβων με διατροφικές διαταραχές: Τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί μια ραγδαία αύξηση στους αριθμούς των παιδιών και των εφήβων που νοσούν από διατροφικές διαταραχές στη χώρα μας. Για να ανταποκριθούμε σε αυτή την ανάγκη έχουμε αναπτύξει νέα καινοτομικά προγράμματα θεραπείας για παιδιά από 11 έως 18 ετών. Επειδή η φιλοσοφία μας είναι βασισμένη στη εμπλοκή της οικογένειας, εφαρμόζουμε το συνεργατικό μοντέλο θεραπείας της οικογένειας του Mausdley. Οι αρχές του μοντέλου αναδεικνύουν την σπουδαιότητα της οικογένειας στην ανάρρωση, αντιμετωπίζοντας την οικογένεια ως λύση στην αντιμετώπιση της νόσου.

Τα προγράμματα για παιδιά και εφήβους περιλαμβάνει:

Η παρέμβαση στο σπίτι είναι μια καινοτομία που εφαρμόζεται σε ελάχιστες χώρες του κόσμου (συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου). Η θεραπευτική ομάδα έχει μια σταθερή παρουσία ανά εβδομάδα σε άμεση συνεργασία με την οικογένεια και τον ασθενή. Το πρόγραμμα είναι αποκλειστικά σχεδιασμένο για εφήβους που νοσούν από ανορεξία και αδυνατούν να ενταθούν στο ΠΕΘ εφήβων. Ο βασικός στόχος του προγράμματος είναι η άμεση αποκατάσταση του βάρους και η μείωση των συμπτωμάτων της ασθένειας, ενώ παράλληλα βοηθάμε την οικογένεια να μην παγιδεύεται στα συμπτώματα της νόσου, να μην συντονίζεται και να μην διευκολύνει την νόσο, υιοθετώντας νέες δεξιότητες που ενισχύουν και επιταχύνουν την ανάρρωση.

Πρόκειται για 9-ωρο πρόγραμμα σε εβδομαδιαία βάση (Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 3.00μμ-6.00μμ) το οποίο περιλαμβάνει τρία εποπτευόμενα μεσημεριανά γεύματα την εβδομάδα, ομάδα διαχείρισης συμπτωμάτων της νόσου καθώς και ομάδα διαιτολογικής υποστήριξης.

Οι ατομικές συνεδρίες, οι ομάδες υποστήριξης σε εφήβους, καθώς και συνεδρίες οικογενειακής θεραπείας αποτελούν το κορμό των παροχών σε εξωτερική εβδομαδιαία βάση.

Νέο πρόγραμμα που περιλαμβάνει 6-10 οικογενειακές συναντήσεις διάρκειας 90 λεπτών γύρω από τραπέζι (καθώς η οικογένεια τρώει το δείπνο στο κέντρο μας) με την παρουσία οικογενειακού θεραπευτή και ψυχολόγου. Στόχοι αυτής της θεραπευτικής παρέμβασης είναι να εκπαιδευτεί ο ασθενής και η οικογένεια του στην διαχείριση των δυσκολιών και των εντάσεων που προκύπτουν κατά την διάρκεια του γεύματος, καθώς και η εκπαίδευση των γονιών στην διαδικασία της σίτισης.