ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΦΗΒΩΝ

Το πρόγραμμα εντατικής θεραπείας είναι καινοτομικό για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς λειτουργεί ως μοναδική θεραπευτική επιλογή, καλύπτοντας το κενό μεταξύ της εσωτερικής νοσηλείας και των εξωτερικών ιατρειών που υπολειτουργούν λόγω της οικονομικής κρίσης στην χώρα μας.

Η λειτουργία του προγράμματος δίνει έμφαση κυρίως στην μεγαλύτερη δομή και υποστήριξη του ασθενούς από την καθιερωμένη θεραπεία αντιμετώπισης των διατροφικών διαταραχών. Το μεγαλύτερο όφελος είναι ότι ο ασθενής δεν αποκόβεται από τις καθημερινές του δραστηριότητες και το κοινωνικό του περιβάλλον αλλά ταυτόχρονα λαμβάνει μεγαλύτερη υποστήριξη μέσα από την δομή και την ασφάλεια που παρέχει το πρόγραμμα, βοηθώντας τον στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων μακριά από την ασθένεια.

Ο σχεδιασμός του στοχεύει στην εκπαίδευση εκείνων των ασθενών που επιθυμούν να αναλάβουν την ευθύνη για τον επανακαθορισμό των στόχων τους και να απεμπλακούν από τα συμπτώματα της διατροφικής διαταραχής που εξαθλιώνει την καθημερινή τους ζωή.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα εντατικής θεραπείας (ΠΕΘ):

• 4 μέρες την εβδομάδα (Δευτέρα –Πέμπτη) από τις 5.30μμ-9.30μμ. Το πρόγραμμα είναι κλειστό, μέχρι 4 ασθενείς.

• Ο αρχικός στόχος είναι η ομαλοποίηση της σχέσης με την τροφή και η μείωση των συμπτωμάτων της διατροφικής διαταραχής. Η ενδυνάμωση των ασθενών απέναντι στην ΔΔ έρχεται κυρίως με την επανεκπαίδευση του εγκεφάλου και την αναδόμηση των σκέψεων κατά την διάρκεια των γευμάτων, αποκτώντας έτσι μεγαλύτερο αυτοέλεγχο και περισσότερη κατανόηση για το τι τελικά πυροδοτεί όλες αυτές τις συμπεριφορές.

• Η ομαδική θεραπεία περιλαμβάνει ένα συνδυασμό γνωστικών συμπεριφορικών ομάδων θεραπείας.

• Τα γεύματα δίνουν την ευκαιρία στους ασθενείς να χειριστούν με μεγαλύτερη ευκολία το γεύμα με την υποστήριξη της εξειδικευμένης θεραπευτικής ομάδας και την παρουσία άλλων ασθενών, ενώ ταυτόχρονα εκπαιδεύει και την οικογένεια στη διαχείριση των γευμάτων.

• Όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, οι ασθενείς μπορούν να παρακολουθούν κανονικά το σχολείο, το πανεπιστήμιο ή να εργάζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας και παράλληλα να είναι σε εντατική θεραπεία κατά τις βραδινές ώρες έχοντας την πρόσθετη υποστήριξη με στόχο την αποφυγή της κλιμάκωσης των συμπτωμάτων της ασθένειας.

Το πρόγραμμα προσφέρει τις ακόλουθες θεραπευτικές προσεγγίσεις:

Θεραπευτικό πλάνο και εξατομικευμένοι στόχοι: Κάθε εβδομάδα ο ασθενής θέτει κάποιους στόχους μαζί με τον ψυχολόγο του προγράμματος για την επίτευξη της ανάρρωσης, καθώς είναι σημαντικό ο ασθενής να έχει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη των προσωπικών του στόχων. Από την άλλη πλευρά όσο περισσότερο ο ασθενής μοιράζεται και εκφράζει τις αγωνίες, την πρόοδο και τις εμπειρίες του με την ομάδα, τόσο περισσότερο η ομάδα τον ενθαρρύνει και τον υποστηρίζει επαρκώς για την επίτευξη των προκαθορισμένων εβδομαδιαίων θεραπευτικών στόχων.

Θεραπευτικό γεύμα (εποπτευομένη σίτιση): Το πρωινό, μεσημεριανό (ελαφρύ γεύμα) και το σνακ πραγματοποιούνται εκτός των ωρών θεραπείας, ωστόσο το γεύμα που παρέχεται κάθε βράδυ θα λειτουργεί ως το κύριο γεύμα του ασθενή. Δίνεται έτσι η ευκαιρία στον ασθενή να βιώσει μια θετική, υποστηρικτική και διορθωτική εμπειρία κατά την διάρκεια του γεύματος με τη βοήθεια και την υποστήριξη του θεραπευτικού προσωπικού και των άλλων ασθενών. Καθ ‘όλη την περίοδο παραμονής στο πρόγραμμα ο ασθενής λαμβάνει την κατάλληλη καθοδήγηση για την ουσιαστική αποκατάσταση της φυσιολογίας της πείνας και του κορεσμού.

Η ομάδα αυτή λαμβάνει χώρα 3 φορές την εβδομάδα. Ο στόχος είναι η ανάπτυξη και η εφαρμογή πιο αποτελεσματικών δεξιοτήτων μέσω της αναθεώρησης των σκέψεων και συμπεριφορών που διατηρούν και ενισχύουν την διατροφική διαταραχή.

Ο στόχος είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων για την άμεση ανακούφιση των οδυνηρών συναισθημάτων που προκύπτουν από την αρνητική εικόνα σώματος και την κατανόηση όλων των παραγόντων που πυροδοτούν τις διαστρεβλωμένες σκέψεις και αντιλήψεις γύρω από το σώμα.

Πρόκειται για ανοικτή ομάδα στην οποία οι ασθενείς ενθαρρύνονται να επεξεργαστούν στο τώρα και στο χτες αγώνες για την πάλη τους με τη διατροφική διαταραχή, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις βαθύτερες αιτίες αλλά και το ρόλο της διατροφικής διαταραχής στη ζωή τους.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος κάθε ασθενής έχει τη δυνατότητα να καλεί μια φορά την εβδομάδα, ένα μέλος της οικογένειας, φίλο ή άλλο φροντιστή στο δείπνο. Μετά το δείπνο, οι ασθενείς και οι οικογένειές τους θα έχουν την δυνατότητα να συζητούν κυρίως θέματα που αφορούν στον προγραμματισμό των γευμάτων, τη δομή, καθώς και το πώς να υποστηρίζουν επαρκώς τους αγαπημένους τους στη διαδικασία της ανάρρωσης. Η ομάδα αυτή συντονίζεται από τη διαιτολόγο και τον ψυχολόγο του προγράμματος.

Ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να σχεδιάσει με την διαιτολόγο το μενού και το πλάνο των γευμάτων. Ο στόχος αυτής της ομάδας είναι η αποκατάσταση της σχέσης με την τροφή μέσω των ορθών διατροφικών επιλογών που είναι βασισμένες στη έγκυρη γνώση και όχι σε υποθέσεις και γεγονότα που συντελούνται από την παραπληροφόρηση.