Μια πρωτοποριακή μέθοδος που εστιάζει στην νευροβιολογία του εγκεφάλου και στη σχέση της με την εμφάνιση, εξέλιξη αλλά και αντιμετώπιση της νευρικής ανορεξίας εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στην Αμερική, συγκεκριμένα στο Οχάιο και το Σαν Ντιέγκο.

Πρόκειται για τη θεραπευτική παρέμβαση Brain Based Family Eating Disorders Treatment, διάρκειας 32ωρών, η οποία εφαρμόζεται σε ασθενείς-εφήβους και ενήλικες καθώς και στις οικογένειές τους με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, Μαρία Τσιάκα ήταν η πρώτη Ευρωπαία ειδικός που εκπαιδεύτηκε στη νέα αυτή μέθοδο από την Dr. Laura Hill στο Οχάιο, τον Οκτώβριο του 2017. Στη συνέχεια, εφάρμοσε όλα όσα διδάχθηκε πιλοτικά στους ασθενείς του Κέντρου της και στις οικογένειές τους το διήμερο 23 και 24 Νοεμβρίου.

Από τον Φεβρουάριο του 2018 και στην Αθήνα

Τα αποτελέσματα καθώς και η αποδοχή, τόσο από την πλευρά των ασθενών, όσο και των οικείων τους ήταν θεαματικά. Γι’ αυτό και το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών αποφάσισε να εφαρμόσει τη νέα αυτή τετραήμερη παρέμβαση των 32ωρών από τον Φεβρουάριο του 2018, αποκλειστικά για ασθενείς με ανορεξία ή με βουλιμία με προηγούμενο ιστορικό ανορεξίας.

Η αρχή θα γίνει 8- 11 Φεβρουαρίου στο χώρο του Κέντρου, στην Κηφισιά.

Να σημειωθεί ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η συγκεκριμένη θεραπευτική παρέμβαση αποτελείται από τέσσερις ενότητες, οι οποίες ουσιαστικά στοχεύουν στην αναδόμηση των χαρακτηριστικών εκείνων που πυροδοτούν αλλά και διευκολύνουν την εξέλιξη και τη διατήρηση της νευρικής ανορεξίας.

Κάθε ενότητα παρέχει:

• Διαδραστική νευροβιολογική ψυχοεκπαίδευση.
• Χρήση εργαλείων που βασίζονται αποκλειστικά στη νευροβιολογική λειτουργία του εγκέφαλου, με απώτερο σκοπό την αντιστάθμιση των ελλειμμάτων της εγκεφαλικής λειτουργίας αλλά και την εφαρμογή εποικοδομητικών μεθόδων ενάντια στην νόσο.
• Υποστήριξη στρατηγικών διαχείρισης.
• Βιωματική εκμάθηση στην εφαρμογή των θεραπευτικών εργαλείων με στόχο να εξελιχθούν σε θεραπευτικές δεξιότητες από τους ασθενείς και τις οικογένειες τους.
• Αναβάθμιση του ρόλου της τροφής σε δοσολογημένο φάρμακο που αποκαθιστά σταδιακά τη λειτουργία του εγκέφαλου.

Καθ όλη την διάρκεια των 32ωρων παρέμβασης οι ασθενείς, οι υποστηρικτές – οικογένειες και η θεραπευτική ομάδα μέσω της αλληλεπίδρασης και συνεργασίας θα μάθουν, θα βιώσουν, θα εξασκήσουν όλα εκείνα τα εργαλεία που θα δημιουργήσουν μια πρακτική, έτοιμη δομή για την σίτιση αλλά και για την ομαλή καθημερινότητα στο σπίτι.

Maria Tsiaka

Σχολιάστε

Your email address will not be published. Required fields are marked *