O Kαθηγητής Κατερέλος

Η πρώτη πανελλήνια ημερίδα που διοργανώθηκε από το Σύλλογο Διαιτολόγων Τεχνολόγων Διατροφής στις 2 Απριλίου με θέμα «ο ρόλος του διαιτολόγου στη διάγνωση και στη πρόληψη των διατροφικών διαταραχών», στέφθηκε με επιτυχία από τη συμμετοχή 250 ειδικών στο χώρο της διατροφής. Ο στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των διαιτολόγων από επιστήμονες του χώρου της ψυχικής υγείας σε θέματα  που άπτονται των διατροφικών διαταραχών από ψυχολογική – κοινωνική οπτική, καθώς και η παρουσίαση τεχνικών δράσης και παρέμβασης για μία αποτελεσματικότερη προσέγγιση των ανθρώπων που έχουν διατροφική διαταραχή.

Ο Ιωάννης Κατερέλος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, παρουσίασε την κοινωνική ιστορία της παχυσαρκίας από την πλευρά της κοινωνικής ψυχολογίας, αναφερόμενος στο σημείο των κοινωνικών διακρίσεων, προκαταλήψεων και στιγματισμού. Είναι άμεση η αναγκαιότητα λήψης μέτρων τόσο σε θεσμικό, όσο και επίπεδο ενημέρωσης του πολίτη σχετικά με την αρνητική εικόνα που αποδίδεται στο παχύσαρκο άτομο. Είναι σημαντικό οι επαγγελματίες των χώρων υγείας, εκπαίδευσης και εργασίας να πετύχουν να λειτουργήσουν έξω από τα κοινωνικά στερεότυπα που αποδίδονται στα υπέρβαρα άτομα με στόχο να τα αντιμετωπίσουν με περισσότερο σεβασμό και κατανόηση.

rigos.jpg

Hλίας Ρήγος Ψυχολόγος ΕΚΔΔ

Ο Ηλίας Ρήγος, Ψυχολόγος, στην εισήγηση του περιγράφει μέσα από τα μάτια και τις αντιλήψεις των παιδιών τις διατροφικές διαταραχές καθώς και τα στερεότυπα που αναδύονται μέσα από αυτές. Παρουσιάστηκαν τα στοιχεία εκείνα που λειτουργούν ως κριτήρια για τη διάγνωση των διαταραχών αυτών. Εντοπίστηκαν οι βασικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική τους υγείας. Οι σύγχρονες διεπιστημονικές προσεγγίσεις αποτελούν τη λύση στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αυτών στα παιδιά, με κύρια έμφαση στην εμπλοκή της οικογένειας στην άρση των διατροφικών διαταραχών.

Tsiaka Maria.jpg

H Διευθύντρια του ΕΚΔΔ Μαρία Τσιάκα

Η εξέλιξη των διατροφικών διαταραχών στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή παρουσιάστηκε από την κα Μαρία Τσιάκα, Οικογενειακή Θεραπεύτρια ειδικευμένη στις διατροφικές διαταραχές. Εντοπίστηκαν τα κριτήρια εκείνα που καθορίζουν την ανάπτυξη των διατροφικών διαταραχών καθώς και επιμέρους συμπεριφορές που στοιχειοθετούν το προφίλ της νευρικής ανορεξίας, της νευρικής βουλιμίας και της αδηφαγικής διαταραχής. Τα βασικά στοιχεία των συμπεριφορών αυτών είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η αρνητική εικόνα σώματος, η κοινωνική απόσυρση και ο εμμονικός φόβος για την απώλεια ελέγχου της τροφής. Ο πληθυσμός που πλήττεται συνήθως είναι οι γυναίκες εκείνες που αναζητούν απεγνωσμένα αναγνώριση από το περιβάλλον τους και παράλληλα αδυνατούν να βιώσουν τον εαυτό τους ως ικανό και επιτυχημένο.

Μέσα από μία συγκλονιστική ιστορία η κα Μαρία Σαμιώτη, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και πρωταθλήτρια κολύμβησης, δίνει ελπίδα σε όλες τις γυναίκες εκείνες που πάσχουν από νευρική βουλιμία. Αποκαλύπτει την προσωπική της ιστορία για το πώς η συνεχής επιδίωξη για την επίτευξη υψηλών στόχων μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη και εξέλιξη της νευρικής βουλιμίας, σε βαθμό που να απειληθεί η ψυχική και σωματική της υγεία. Μέσα από την θεραπεία κατάφερε να βιώσει τον εαυτό της πετυχημένο και επαρκή, αποδεικνύοντας πόσο δυνατή και θεληματική πρωταγωνίστρια είναι στο  πραγματικό στίβο της ζωής. Μέσα από την ιστορία της τόνισε πως η διάγνωση της διατροφικής διαταραχής απαιτεί πρόσθετες ικανότητες και δεξιότητες για μια αποτελεσματικότερη συνεργασία των διαιτολόγων με άλλες επιστημονικές ομάδες.

Source: Dietologoi.gr

Σχολιάστε

Your email address will not be published. Required fields are marked *